Литовският президент Гитанас Науседа отново призова за укрепване на източния фланг на НАТО в момент, в който лидерите на страните от алианса се събират за среща в Мадрид, предаде ДПА.
Като вземем предвид руското нахлуване в Украйна, на срещата в Мадрид трябва да бъде взето решение за промяна на стратегията на НАТО, каза Науседа в интервю за ДПА във Вилнюс. 
Според литовския лидер е необходимо в страните от Балтийския регион и в други страни на източния фланг на НАТО да бъдат разположени още войски. Нужно е гарантирана на военновъздушната отбрана, а не само военновъздушно патрулиране, каза още той. 
Гитанас Науседа изрази надеждата си на срещата в Мадрид да бъде взето решение за това на мултинационалните бойни групи на НАТО в страните на източния фланг да бъдат превърнати в бригади.
Германия вече оповести намерението си да оглави бойна бригата на НАТО в Литва.
"Това показва, че намерението на Германия да изпрати още войски в Литва е много сериозно. Ние наистина оценяваме това", изтъкна литовският президент.
Понастоящем батальонът на НАТО в Литва, оглавяван от Германия, наброява около 1600 войници. Една бригада обикновено се състои от между 3000 и 5000 войници, пояснява ДПА.
Лидерите на страните от НАТО провеждат днес и утре среща в Мадрид, на която се очаква да се споразумеят за нова стратегия за Европа в контекста на руското нахлуване в Украйна.