Излъчването на ново правителство в рамките на този парламент е по-добър вариант за страната, смятат от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, а за нови избори се обявяват от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“. Според ДПС ситуацията в този парламент по-скоро не дава възможност за създаване на работещо мнозинство, а възстановяването на диалога изглежда невъзможно. Според „Има такъв народ“ разговори за нов кабинет не могат да бъдат водени, ако в тях участва досегашният премиер Кирил Петков.
Тези позиции изразиха представители на седемте парламентарно представени политически сили, които отговориха на четири въпроса на БТА, свързани с перспективите за излизане от политическата криза. И седемте народни представители подчертават важността на търсенето на диалог по важните за страната теми.
Кое е по-добро за страната - предсрочни избори или ново правителство в рамките на този парламент?
Андрей Гюров, „Продължаваме Промяната“
Длъжни сме да опитаме да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани, заяви председателят на Парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров. Според него е важно да се състави кабинет, особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставят държавата без пълнокръвен кабинет. 
Тома Биков, ГЕРБ-СДС
По-добре да се отиде на избори, ако единствената формула, която може да предложи този парламент, е правителство с подкрепа на 121 депутати, част от които независими, които подкрепят кабинета по неясни причини, каза Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според него няма как да се очаква такова правителство да работи добре. 
„Нормалното е един парламент да работи повече от 6-7 месеца. За съжаление в настоящата ситуация предложенията, които бяха дадени от Кирил Петков за управленска формула, първо - не са осъществими, второ - не са и добри“, коментира още Биков. 
Халил Летифов, ДПС
„Отчитайки ситуацията в това Народно събрание, нарушения диалог, противопоставянето, червените линии, лъжите, които се изричат всеки ден при това противопоставяне, омразата, която се ползва, не съществува обективна възможност за създаване на работещо мнозинство“, каза Халил Летифов, зам.-председател на Парламентарната група на ДПС. Според него 121 народни представители не са достатъчно за работещо мнозинство и правителство, което да се справи с кризите, защото тези кризи ги плащат българските граждани и бизнесът. 
Задачата за съставяне на правителство в това Народно събрание трябва да отговоря на въпросите с кои кризи ще се справи то и ще има ли достатъчно капацитет това да се случи, смята депутатът. „След като това мнозинство се самосвали и провали в рамките на шест месеца от неговото съставяне и предвид разрушаването на диалога вътре в Народното събрание, между отделните институции, между политическите партии и институциите, редицата от червени линии на противопоставяне, които се чертаят, изглежда невъзможно възстановяването на диалога, така щото да се справим с тези тежки кризи“, коментира Летифов. 
Румен Гечев, „БСП за България“
Националният съвет на БСП и парламентарната ни група категорично смятаме, че за България е по-добре сега да се състави правителство, в рамките на този парламент, заяви народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев. По думите му, ако не бъде съставено правителство, няма да бъдат приети актуализации и нови 22 закона според изискванията на ЕС, за да започне реализацията на Плана за устойчивост и Зеления пакет. „Само тази година, ако няма правителство, ние ще загубим над 3,5 млрд. и ще загубим средства и за следващата година, тъй като за това е необходимо време, за да бъдат въведени законите и да стартира планът“, обясни Гечев. Според него реализацията на този бюджет при служебни правителства ще бъде под въпрос. „Едно служебно правителство с много по-големи трудности ще може да реализира приходите по бюджета. И през целия есенно-зимен период няма да имаме парламент, който да реагира, ако се налагат законови промени“, коментира той. 
„Най-големият риск е, че наближава есенно-зимният сезон. Целият Европейски съюз е буквално в паника, тъй като сметките с енергийния баланс не излизат и ни предстоят огромни предизвикателства, които към момента не ги усещаме, но са неизбежни. Ще бъде необходимо правителство с добра парламентарна подкрепа, което да решава тези предизвикателства“, каза още депутатът.
Станислав Балабанов, „Има такъв народ“
„Ще запазим чисто диалогичния си подход и практичността, но ще видим по какъв начин ще изглеждат преговорите, които предстоят, защото сега президентът ще връчи първия мандат на „Продължаваме Промяната“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. „За да водим някакви нормални разговори с „Продължаваме Промяната“, не трябва Кирил Петков да участва в тези разговори, категорично“, каза той.  
„Трябва да има едни морални личности, с които можем да водим едни нормални разговори за това, което предстои пред България. В една такава ситуация, за съжаление в политиката трябва да избираме по-малкото лошо“, посочи депутатът. 
Христо Иванов, „Демократична България“
За страната е по-добре да се избегнат четвъртите поред избори, тъй като това трудно ще произведе някакъв резултат, който да може да бъде качествено по-различен от ситуацията в сегашния парламент, смята председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов. 
Костадин Костадинов, „Възраждане“
Единственото решение за изход от политическата криза е провеждането на предсрочни избори, смята председателят на Парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Настоящият парламент е тотално деградирал – морално и управленски“, допълни той. 
 
Възможен ли е диалог между политическите сили в това Народно събрание? 
Андрей Гюров, „Продължаваме Промяната“
Готови сме на диалог, но не сме готови на компромиси, що се отнася до борбата с корупцията, подчерта Андрей Гюров. Това продължава да е нашата основна политическа цел, защото е единственият вариант за просперитет на държавата, допълни той. 
Тома Биков, ГЕРБ-СДС
Убеден съм, че не само в рамките на този парламент, а и следващите години, ние ще трябва да положим максимални усилия за това да почнем да строим разрушените мостове, ако искаме да свършим някаква работа и да извадим страната от тази тежка политическа криза, в която се намира вече година и половина, подчерта Биков. Според него първо трябва да спрат личните нападки. Модата с непрестанните червени линии също трябва да бъде ограничена и да преминем успешно в режим на разговор за позитивен дневен ред на обществото – за какво сме, а не против какво сме, посочи депутатът. По думите му тези азбучни истини е трябвало да бъдат разбрани далеч по-рано. 
Халил Летифов, ДПС
Без диалог и без допирни точки между политическите партии не могат да бъдат постигнати основни приоритети, смята Халил Летифов. 
Румен Гечев, „БСП за България“
Единственият шанс за диалог е, ако към вече излезлите от ИТН депутати се присъединят и други, смята Румен Гечев. „Това е простата политическа аритметика, иначе ние няма как, оправдавайки се с есенно-зимния сезон и предизвикателствата, да правим правителство с ГЕРБ и ДПС“, обясни той.  
Христо Иванов, „Демократична България“
По думите на Христо Иванов диалог в парламента трябва да има, стига да се случва при ясни принципи и ясни национални приоритети.
Станислав Балабанов, „Има такъв народ“
Трябва най-после да се стартира изпълняването на коалиционното споразумение, което е подписано от партньорите в управлението в оставка преди 6 месеца, посочи Станислав Балабанов. „Вместо да го спазваме, тези, които вземаха решения в Министерския съвет, превърнаха парламента в "гумен печат", за съжаление, и искаха да овладеят държавата и да управляват еднолично“, коментира той. 
Костадин Костадинов, „Възраждане“
„Възраждане“ категорично смята, че този парламент е изчерпан и вреден, заяви Костадин Костадинов. „Видяхме много грозно купуване и продаване на депутати. Не виждам как с политически сили, които извършват такова купуване и продаване, би могло да се води какъвто и да било диалог, да не говорим за останалите, които показаха, че поставят политическите интереси над националните“, посочи той.
 
Надпартийният консенсус – по кои теми е възможен в този парламент?
Андрей Гюров, „Продължаваме Промяната“
Ще продължим да търсим тези народни представители, които биха подкрепили реформата в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), заяви Андрей Гюров. Други теми са измененията в Закона за съдебната власт, законодателната програма и реформите, залегнали като условия за приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, промените в Комисията за защита на конкуренцията. 
Тома Биков, ГЕРБ-СДС
Правителство с ясно изразена проевропейска ориентация е тема, по която може да има надпартиен консенсус, смята Тома Биков. „Предложихме следващото българско правителство, независимо дали е излъчено в този парламент или следващия, да бъде проевропейско, и то ясно заявено проевропейско, от гледна точка на геополитическата ситуация, в която ние също участваме. Оттам нататък вече да се търсят допирните точки“, заяви депутатът. Според него е много важно българското общество да бъде монолитно и да излъчва сила, а не слабост. Единственият начин това да се случи е да спрем да пропиляваме обществената енергия в безсмислени конфликти, които все повече разделят обществото и не носят полза за никого, допълни той. 
Халил Летифов, ДПС
Задължително е да се постигне надпартиен консенсус за справяне с кризите - енергийна, ценова, както и продоволственото осигуряване на българските граждани, смята Летифов. Според него заради несправяне на правителството в тези сфери, кризата има голяма тежест върху гражданите и бизнеса. Задължително е да се намери консенсус за справянето с тези кризи, другото е политическа безотговорност или най-малкото неизпълнение на поетите ангажименти от всички нас, коментира той. 
Румен Гечев, „БСП за България“
„Освен по въпросите за бюджета, надпартийно може да се говори и за енергийната сигурност“, заяви Румен Гечев. Той припомни искането на БСП да не се елиминира нито един доставчик на газ и на петрол. „Българският бизнес се интересува колко струва един литър бензин, дизел или 1000 кубически метра газ. Ние настояваме да не се идеологизира и политизира процесът, а да постъпим като Франция, Испания, Германия, Италия и да си сключим договори с тези доставчици, които ни предлагат най-добри условия, независимо дали са руснаци, испанци, американци или китайци“, коментира той. 
Христо Иванов, „Демократична България“
Неотложните национални приоритети, които трябва да бъдат решени в следващите месеци, са справянето с инфлацията, цените на енергоносителите, излизането от енергийните зависимости от Русия, превъоръжаването, влизането в еврозоната, както и, по възможност, влизането в Шенген, залагането и задействането на всички елементи на Плана за възстановяване, съдебната реформа, каза Христо Иванов. „Има един много ясен дневен ред от теми, които задават какво трябва да се случи, за да може страната да се развива напред“, допълни той.
Станислав Балабанов, „Има такъв народ“
„Ако ще се борим за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, би било логично да се работи в посока да се приемат необходимите закони и да се оформи законодателство, което да гарантира този поток от средства за България“, коментира Станислав Балабанов. Други неотложни въпроси според него са съдебната реформа и борбата с корупцията. „Като ги питате „Продължаваме Промяната“, те казват, че са се справили брилянтно с тези две неща. А срещу тези думи отново има факти – нито има реформи в тази посока, нито има борба с корупцията. Всички тези неща са неотложни, но те трябва да се случат в една благоприятна среда“, заяви той. 
Костадин Костадинов, „Възраждане“
Единственият въпрос, който остава да се реши с надпартиен консенсус, е актуализацията на бюджета, както и компенсациите за пенсионерите под формата на увеличение на техните пенсии, посочи Костадин Костадинов. 
 
На какви отстъпки са склонни политическите партии за постигане на консенсус?
Андрей Гюров, „Продължаваме Промяната“
Няма да отстъпим от принципите си в борбата срещу корупцията и ограбването на гражданите от задкулисието, подчерта Андрей Гюров. 
Тома Биков, ГЕРБ-СДС
Най-големият компромис, който всеки трябва да направи, е да започне да говори с онези, които са го обиждали, смята Тома Биков. „Това означава и ние да говорим с тези, които са ни обиждали и които ние сме обиждали, да говорят с нас. Това означава да преглътнем гордостта, егото и да проявим смирение“, допълни той. 
Халил Летифов, ДПС
ДПС винаги е подхождало отговорно, без значение от политическата цена, заяви Халил Летифов. По думите му за 32 години от Движението са показали, че са готови да загърбят партийния си интерес за постигане на общонационални значими цели. „Като започнем от създаването на ДПС, настояването на г-н Ахмед Доган за отказ от реваншизъм, правенето на политиката на заедността, за да има този мирен преход и стигнем до членството в НАТО и ЕС. В случая по отношение на решението за Република Северна Македония отново ДПС изигра своята важна роля за решението, което бе прието в пленарна зала с огромно мнозинство“, заяви депутатът. 
Румен Гечев, „БСП за България“
„Никакви отстъпки от принципите на БСП, но принципите на БСП са национални и ние сме го доказали“, подчерта Румен Гечев. 
Христо Иванов, „Демократична България“
„От „Демократична България“ сме склонни на всякакъв разумен диалог и обсъждане на различни действия, при спазване на принципите на почтеността в политиката“, посочи Христо Иванов. Може да се намерят винаги необходимите решения, смята той.
Станислав Балабанов, „Има такъв народ“
Всичко е въпрос на разговори, смята Станислав Балабанов. „Ние сме били изключително и максимално диалогични до този момент, но това не се хареса на „Продължаваме Промяната“, те искаха да управляват еднолично. Ние сме изключително диалогични и по отношение на бюджетната политика в държавата, и по отношение на законодателството. Въпросът е дали ни беше дадена възможност да си свършим работата, защото всичко, което ние предлагахме като закони, беше спирано умишлено от Министерския съвет“, коментира той.
Костадин Костадинов, „Възраждане“
Няма нужда от отстъпки, защото всички политически сили са заявили, че са „за“ увеличението на пенсиите, посочи Костадин Костадинов. 
 
По темата работиха: Таня Тодорова, Нелли Желева, Десислава Антова и Борислава Бибиновска