Над 40 на сто от турците искат за президент настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е най-предпочитаната политическа сила с 32,3 на сто подкрепа. Това сочат резултатите от анкета на агенция Сонар, цитирани от турския в. "Хюриет".
Проучването е проведено в периода 13-24 юни сред 3100 души.
Запитани кого желаят за президент на изборите, без във въпроса да са упоменати имена, 40,1 на сто от запитаните отговарят, че това е Реджеп Тайип Ердоган. На второ място, със 17,8 на сто, се нарежда кметът на Анкара Мансур Яваш, трета е Мерал Акшенер, лидер на "Добра партия", с 10,4 на сто, а четвъртото място заема Екрем Имамоглу, кметът на Истанбул, с 10,1 на сто. Прокюрдският лидер Селяхаттин Демирташ събира 4,6 процента, а лидерът на най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), Кемал Кълъчдароглу се нарежда след него, на шеста позиция в анкетата, с 4,3 на сто.
При партиите най-голяма подкрепа набира управляващата ПСР - 32,3 на сто, следвана от НРП - 23,1 на сто, "Добра партия" - 19 на сто, прокюрдската Демократична партия на народите - 7,5 на сто и Партията на националистическото действие - 7,1 на сто. Всички останали политически сили получават под два процента подкрепа, показва още анкетата на Сонар.