Предвижда се разходите за отбрана на Великобритания да достигнат  2,3% от БВП през тази година поради увеличаването на военната подкрепа за Украйна на фона на нахлуването на Русия в тази страна, гласи изявление на правителството, цитирано от Ройтерс.
Прогнозата беше направена, след като министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс призова за по-голямо финансиране, заявявайки, че  Великобритания трябва да засили инвестициите в отбраната си, за да се справи със заплахите не само от Русия, но и от Китай и други държави.
Уолъс призова премиера Борис Джонсън да увеличи бюджета за отбрана до 2028 г. до 2,5 % от брутния вътрешен продукт, гласи репортаж на Talk TV.
Новата прогноза за Великобритания ще бъде над оценката на НАТО, че тази година Лондон ще изразходва 2,12% от БВП за отбрана, и е по-висока от  2,26% през 2021 г.
Атлантическият алианс изисква от членовете си да поддържат разходите за отбраната си над прага от 2%, но се очакваше Джонсън да оспори този аргумент.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид днес Джонсън също така ще обяви нови военни ангажименти към НАТО и ще призове  съюзниците да обсъдят нова цел за инвестициите в отбраната от 2024 г., съобщи правителството в изявлението си.
"През следващите десет години заплахите около нас само ще се увеличават. Нуждаем се от съюзници - от всички съюзници - да копаят дълбоко, за да възстановим възпирането и да гарантираме отбраната през следващото десетилетие", се казва в изявлението, в което се цитира подготвената реч на Джонсън.
"2 % винаги са били предназначени да бъдат долна граница, а не таван и съюзниците трябва да продължат да се активизират в този период на криза."
Великобритания заяви, че също така ще осигури бързо подкрепление за Естония, ако е необходимо, и ще разположи артилерия, противовъздушна отбрана и хеликоптери в страната. Естония беше анексирана от бившия Съветския съюз през 1940 г. и получи независимост през 1991 г.
След като Русия нахлу в Украйна през февруари, балтийските държави Естония, Латвия и Литва призовават в региона им да бъдат разположени най-многобройни боеспособни сили на НАТО в Европа от края на Студената война, опасявайки се, че те може да са следващите лишени на руска атака.