Руските войски са задържали бившия кмет на окупирания град Херсон в Южна Украйна, съобщи ДПА.
Заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов потвърди задържането на Игор Колихаев пред руската информационна агенция РИА Новости.
Колихаев открито е призовавал служителите на градската администрация да саботират и да пренебрегват указанията на новата администрация, каза Стремусов, обяснявайки мотивите за ареста.
Колихаев, който беше избран за кмет на Херсон, остава в града след руската окупация, но отказва да сътрудничи на руските сили, посочва ДПА. Стремусов заяви, че Колихаев е „герой от нацисткото обкръжение“ и е допринесъл много за нанасяне на вреда на „денацификацията“ на Украйна. 
Според помощничката му Галина Ляшевска Колихаев е бил задържан от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет. Тя определи задържането му като отвличане.
Вестник "Украинская правда“ цитира думите й, според които във вторник сутринта бившият кмет е отишъл в едно от местните  учреждения, където продължават да работят останалите в града служители на местните власти. "Веднага след като излезе от колата, него го задържаха въоръжени хора от Руската гвардия и по-скоро от ФСБ. Те иззеха твърди дискове от компютри, отвориха всички сейфове, търсеха документи. През това време държаха Колихаев с белезници под въоръжена охрана в друг кабинет“.