Законът за националността и границите влезе в сила днес, въвеждайки по-строги наказания за тези, които превозват нелегално мигранти в Обединеното кралство.
Законът също така увеличава максималното наказание за незаконно пребиваване в Обединеното кралство и за превишаване срока на виза, което се увеличава от шест месеца на четири години затвор.Той дава възможност министерството на вътрешните работи да депортира чуждестранни граждани 12 месеца преди съдът да се произнесе по дело им. 
Министърката на вътрешните работи Прити Пател каза, че това е една от най-важните стъпки в посока изпълнението на обещанието пред избирателите - “Да си върнем контрола над границите ”.
Тази решимост се обяснява с това, че броят на мигрантите, пресичащи Ламанша, само през тази година е достигнал 12 312 , което е в пъти повече в сравнение с 5 654 през 2021 г. и 2 449 през 2020 г. Правителството продължава да защитава схемата за изпращане на търсещи убежище в Руанда, опитвайки се да възпре хората да преминат Ламанша, въпреки че първият полет беше отменен в последната минута след разпореждане на Европейския съд по правата на човека.
На друго мнение са позиционните партии, благотворителни организации и дори принц Чарлз, който смята, че тази политика не е хуманна. Законът за националността и границите беше приет през април въпреки острите критики от опозиционните лидери.
Сред другите мерки, включени в закона, е намаляване на разрешението за престой на мигранти от пет години на 30 месеца, ако те не се придържат към специфични правила на министерството на вътрешните работи, и  новите правомощия  на  имиграционните служителите - да претърсват контейнери, свалени от кораби и самолети. Очакват се още по-стриктни правила да бъдат въведени през следващите месеци.
Прити Пател поясни, че за влизащите в сила днес реформи играят жизненоважна роля за решаването на глобалната миграционна криза, защото преразглеждат системата за предоставяне на убежище.