Русия възнамерява да подобри отношенията си с талибаните в Афганистан, заяви руският президент Владимир Путин, който днес е на посещение в столицата на Таджикистан Душанбе, предаде ДПА.
"Правим всичко възможно за нормализирането на ситуацията в Афганистан и се опитваме да изградим връзки с политическите сили, които контролират ситуацията" там, каза Путин, цитиран от информационната агенция Интерфакс.
Въпреки че правителството на талибаните не е международно признато, то контролира по-голямата част от Афганистан от лятото на миналата година. Русия официално смята талибаните за терористична организация, но тяхна делегация участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.
Визитата на Путин в Таджикистан, който е бивша съветска република, е първото му пътуване в чужбина от началото на руското нахлуване в Украйна в края на февруари. На среща с президента на Таджикистан Емомали Рахмон руският президент говори за "общата отговорност" на двете страни за стабилността в региона. Русия има военна база в Таджикистан, отбелязва ДПА.
Утре Путин пътува за Туркменистан.