Българският отбор DATAPOWER взе първа награда на Европейската олимпиада по статистика за 2022 г. в старша възрастова група (16 - 18 години). Европейският кръг се състоя в Мадрид и нашите участници бяха наградени лично от директора на Евростат - българката Мариана Коцева, съобщи пресцентърът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
Ментор на българските финалисти - Габриела Атанасова, Мартин Костадинов и Виктор Хекимов от Националната търговско-банкова гимназия в София, е главен асистент д-р Васил Бозев от Катедрата "Статистика и иконометрия" във факултета "Приложна информатика и статистика" в УНСС. Воденият от д-р Бозев отбор се състезава с още 17 000 ученици от 19 държави в Европа.
Българите от DATAPOWER спечелиха първия приз с прецизно създадено видео на тема "Околна среда" за екологичната ситуация в България. В него те представиха своите констатации, основани на официалната статистика. Журито беше впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена с картини от българската природа, както и от презентацията на фона на оригинална музика.
"Страшно доволен съм, защото е удоволствие да работиш с тези деца, които са мотивирани за победа. И учениците, и аз като ментор, искахме едно и също нещо - България да се представи на най-високо ниво. И го постигнахме", каза д-р Васил Бозев. По думите му, целта на нашите участници е била да се класират в Топ 3, защото досега на подобни състезания са нямали отбор на финал. "Когато влагаш много усилия, можеш да постигнеш високи резултати", допълни д-р Бозев.
По време на състезанието отбор K2 (Исландия) зае второ място със своя статистически анализ на причините за високите нива на емисии на парникови газове на глава от населението в Исландия. Отборът RERENELA (Словения) се класира на трето място със забавно и оригинално видео за отпадъците. Отборите на французите и поляците -  GINNYLFIB и JOSE, се класираха съответно на четвърто и пето място.
Катедрата "Статистика и иконометрия" е част от факултета "Приложна информатика и статистика". През 21-и век животът е невъзможен без проучване, събиране, обработка и анализ на данни - както в бизнес сектора, така и в публичната администрация. Катедрата обучава студентите си съвсем концентрирано към тези доскоро наричани: "професии на бъдещето", без които сегашното ни ежедневие би се затруднило. Катедрата учи студентите на изцяло практически знания в сферата на анализа на данни, отбелязват от УНСС.