Лидерите на Г-7 окачествиха вчера като "военно престъпление" и "отвратителна" атака руския ракетен удар срещу търговски център в град Кременчук, в Централна Украйна, при който според местните власти са загинали 13 души, предаде Франс прес.
"Безразборните атаки срещу невинни цивилни са военно престъпление", посочиха лидерите на Г-7 в декларация, в която "категорично осъждат отвратителната атака" и уверяват, че руският президент Владимир Путин ще "бъде държан отговорен" за нея.
Светът е "ужасен" от този удар, който е "последният до момента от поредица жестокости", каза малко по-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън.
Френският президент Еманюел Макрон осъди "абсолютния ужас" и призова руския народ да "погледне истината в очите".
Това "само ще засили решимостта" на Запада в подкрепа на Украйна, каза британският премиер Борис Джонсън.
Според противовъздушните сили на Украйна търговският център е ударен с противокорабни ракети Кх-22, изстреляни от бомбардировачи с далечен обхват на действие Ту-22 от руската Курска област.
В Ню Йорк говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Стефан Дюжарик, призова враждуващите страни да спазват международното право и да "защитават живота на цивилните и цивилната инфраструктура", и определи новия руски удар като "достоен за съжаление".
В 19:00 ч. по Гринуич днес ще се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на последните руски удари срещу цивилни цели в Украйна, съобщиха пред АФП източници от ротационното председателство на Съвета, осъществявано в момента от Албания.