Владимир Путин е приел поканата на президента на Индонезия Джоко Видодо да участва в срещата на върха на Г-20 през ноември, но още не е решено дали участието ще бъде лично, или по видеовръзка. Това обяви днес пред журналисти Юрий Ушаков, съветник на президента на Руската федерация, цитиран от ТАСС и ДПА.
На въпрос дали Путин ще участва лично, или дистанционно Ушаков отговори: "Не знам, засега те канят в присъствен формат, но просто има още много време. Надявам се, че пандемията ще позволи провеждането на тази важен форум в присъствен формат, но просто не искам да гадая". Той припомни, че някои държави и сега са затворени заради пандемията и подчерта важността на официалната покана от Джакарта предвид факта, че "на индонезийците се оказва и се оказваше натиск от съответните западни държави".
Юрий Ушаков добави, че този въпрос ще бъде обсъждан по време на посещението на Видодо в Москва на 30 юни.
Срещата на върха на Двайсетте трябва да се състои на 15-16 ноември на остров Бали.
Групата обединява водещи икономически сили, сред които държавите от Г-7, но и държави като Русия, Китай и Саудитска Арабия. Напоследък някои страни членки обсъждаха дали Русия да не бъде изключена заради нашествието си в Украйна. Но германският канцлер Олаф Шолц заяви днес пред телевизия Цет Де Еф, че "Г-20 трябва да продължи да играе роля". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви против бойкотирането на форума в Бали, даже и ако Путин се появи там лично.