Сенатът съобщи, че планира да проведе Национална зелена среща на върха през август по повод увеличаването на парниковите емисии в страната, предаде специално за БТА нигерийската агенция НАН.
Председателят на сенатската комисия по екология и изменение на климата сенатор Лавал Анка каза това при разговор с журналисти в Абуджа в понеделник.
Анка каза, че срещата на върха ще предостави платформа за обсъждане на работещи мерки за борба с високите нива на парникови емисии в страната.
Според него „Нигерия е високо нетен  източник“ и постоянно се нарежда сред 10-те страни с най-високи емисии на парникови газове в света.
„В момента ние сме седмата по големина нация,  произвеждаща парникови газове в света, в съчетание с други източници на емисии - от нефтен разлив и извън нефтени сектори, по-специално селското стопанство, транспорта и енергетиката.
„Страната стана свидетел на бързото пресъхване на езерото Чад и цялата страна също беше обхваната от конфликти, произтичащи от промяната в климата и водещи до много жертви и неизмерими материални загуби “, каза той.
Анка каза, че срещата на върха ще даде възможност на заинтересованите страни да обсъдят и да дадат своя принос за това как най-добре да се смекчи проблема с изменението на климата.
Той определи темата на предстоящата среща на върка като „Колективни действия за намаляване на парниковите емисии и смекчаване на изменението на климата в Нигерия“.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция НАН)