Румънската  „Нуклярелектрика“  приветства съобщението, направено от президента на САЩ Джо Байдън относно „Партньорството за глобална инфраструктура и инвестиции“ (PGII) на срещата на върха на лидерите на Г-7 в замъка Елмау, че САЩ заделят 14 милиона щатски долара за фронт-енд инженеринг и проектно проучване (FEED) за осигуряване на възможността за разполагането на електроцентрала с малък модулен реактор (ММР) в Румъния, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Технологията на малкия модулен реактор на NuScale, първата и единствена ММР технология, която получи одобрението на Комисията за ядрено регулиране (NRC), може да подпомогне усилията на Румъния за декарбонизация, като същевременно подкрепи енергийната независимост и просперитета на Румъния. В рамките на партньорството със Съединените щати, чрез избор на технология, която вече е одобрена и утвърдена от регулаторна агенция с дългосрочен опит, Румъния също така си гарантира, че проектите й в областта на ядрената енергетика отговарят на най-високите стандарти за ядрена безопасност. Освен това, с над 25 години опит в експлоатацията на два ядрени блока с най-високи стандарти, „Нуклярелектрика“  е горда да допринесе със своя опит за разработването на първите малки модулни реактори в Европа и да бъде пример за други страни, които се интересуват от развитието на своите граждански ядрени реактори. програми“, казва Козмин Гица, главен изпълнителен директор на „Нуклярелектрика“.
При разработването на това проучване „Нуклярелектрика“ и NuScale ще си сътрудничат с USTDA [Американската агенция за търговия и развитие], за да инициират пакет от проучвания и инженерни и дизайнерски дейности, както и технически анализи на потенциалния обект в Дойчещи, който ще предостави на Румъния съществени данни за създаването на първата централа с ММР на нейна територия. Информацията е от съществено значение за оценка на разходите, стриктното планиране на дейностите и дефиниране на проекта във връзка с приложимите национални и международни лицензионни и регулаторни изисквания. Също така на този етап ще бъдат установени кои са потенциалните производите на компонентите и тяхното сглобяване в Румъния.
Така чрез „Нуклярелектрика“ Румъния прави първите стъпки към внедряване през това десетилетие на първата 6-модулна електроцентрала NuScale с инсталиран капацитет 462 МВт в Европа. Очаква се централата да създаде 193 постоянни работни места, 1500 работни места в строителството, 2300 работни места в производството и да предотврати генерирането от Румъния на 4 милиона тона въглероден диоксид годишно.
„Както стана и при АЕЦ Черна вода, първата електроцентрала с ММР ще генерира в района, където е изградена, чиста енергия и силен икономически растеж за местната общност чрез създаване на хиляди работни места, инвестиции в инфраструктура, растеж на веригата от местни доставчици, приходи към местния бюджет, а също така ще допринесе за формирането на ново поколение специалисти чрез инвестиране във висококачествено образование“, казва Гица. 
(Новина, избрана от АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)