Завесата за шестото издание на Националния фестивал на Театъра в движение в Разград догодина ще се вдигне с международно участие. Това съобщи изпълнителният директор на Агенция "Генезис“ Петя Маринова преди награждаването и закриването на тазгодишното издание на културния форум.
Пета поредна година Агенцията съдейства и помага на Театрално-танцова формация „Пулс“ към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ в реализацията на фестивала. 
Маринова благодари на артистите от разградската формация с художествен ръководител Катя Лапатова за доверието да бъдат техни партньори през годините в организацията на събитието. „Това не е просто танцувален фестивал, а е едно свободно изразяване на емоциите. Почит и адмирации за всички участници, които вложиха сърцата си в танца, пантомимата, театъра и музиката“, каза Маринова. 
Приветствие към участниците, техните ръководители и публиката отправи и Катя Лапатова, като изрази надежда догодина всички в залата отново да бъдат сред гостите на фестивала. 
Тя връчи и наградите на форума, тъй като председателят на журито, оценяващо изпълненията на танцьорите и артистите, проф. д-р Александър Илиев, отсъстваше поради неотложни ангажименти.
Носител на Гран - статуетката, представляваща стилизирано изображение на логото на Националния фестивал на театъра в движение, стана „Марина балет“ от Попово с ръководител Марина Великова. Балетът получи още няколко специални награди - за най-добра хореография в стил танцово шоу при най-голямата възрастова група, за най-атрактивно представяне при средна възрастова група, приз на публиката при най-малката възрастова група, както и приз на агенция „Генезис“ за най-атрактивни малки сладури. 
Призът за най-малък участник във фестивала отиде при тригодишната Бориса Ганева. За най-ярко сценично присъствие бяха отличени Николай Симеонов, Христо Христов и Йоан Янев. Специалната награда за силно изразена авторска позиция беше за Надежда Пенчева, отличието за най-технично и точно изпълнение получи Стилияна Димитрова, а наградата за хореография на солова композиция отиде при Елиф Рейхан.
За най-добър млад дебютиращ състав наградата получи Детска танцова формация „Искрици“ към читалище „Просвета“ в Топчии. За градивност и успешно развитие във фестивала отличието отиде при агенция за таланти „Фаворит“ в Шумен, а за най-интересен съвременен прочит на традиционния български фолклор приза получи читалище „Правда“ от село Горски Сеновец, община Стражица. Специалната награда за тематичен танц в стил танцово шоу бе за Детска танцова школа „Сладури“ в Разград. 
С награда си тръгнаха и деветокласниците от класа по пантомима в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив за спектакъла им „Нямам думи“.
За отлично представена камерна театрална форма с характерен ситуационен хумор приз получи Младежкият театър „Приятели“ при Младежкия дом в Пазарджик, а за най-добър състав в стил съвременен танци отличието беше връчено на Танцова школа „Фортисимо“ към творителница „Да Винчи“ в Исперих. За активна гражданска позиция и актуалност наградата беше за Театрално-танцова формация „Пулс“, а отличието за най-добра хореографска композиция в стил танцов театър отиде при театралите от „Нов театро“ с режисьор и хореограф Никола Костадинов. 
Всички ангажирани с организацията на фестивала получиха благодарствени писма от ръководителя на формация „Пулс“ Катя Лапатова. Тя обяви, че соловите изпълнения на участниците са оценени от третия член на журито - танцьорите от разградската Театрално-танцова формация „Пулс“, които през февруари са преминали обучение по съдийство на танци. 
В тазгодишното издание на фестивала участваха 160 млади артисти и танцьори от различни краища на страната. На сцената на читалище „Развитие 1869“ те представиха театрални постановки, пантомими, танцови спектакли, отделни танци, етюди, миниатюри, импровизации. Съпътстващата програма на празника на сетивата включваше майсторски класове с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството. Посетилите обученията по карнавални техники, техника на маската, танцов синтез и пантомима получиха сертификати.