"Икономически предизвикателства 2022" беше тема на осмата научна годишна конференция на катедрата "Икономикс" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), която се състоя в Учебно-оздравителната база на УНСС в Равда. Събитието се състоя под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, съобщи пресцентърът на висшето училище.
В поздравителен адрес до организаторите и участниците в конференцията ректорът проф. Димитров подчертава: "Темата на форума е изключително актуална и важна, защото след последствията от пандемията от COVID-19, заради инвазията на Русия в Украйна, световната икономика е изправена пред огромни предизвикателства и нова криза".
"За първи път от много години насам инфлацията се превърна в ясна и реална опасност за много страни по света. Най-големият проблем в момента е прекъсването на глобалната верига на доставките, това доведе до увеличение на цените, до недостиг на енергийни източници и инфлация. Функцията на икономистите и икономическата наука е да дава основа за правилните политики и решения, да помага да се търсят правилните отговори в дадения контекст и историческа ситуация. Убеден съм, че докладите и дискусиите на конференцията ще допринесат за намиране на решения за справяне с икономическите предизвикателства, за регионална устойчивост и енергийна трансформация", се казва в поздравителния адрес от ректора на УНСС.
Актуалната тематика на форума привлече преподаватели от различни университети, учени и специалисти от Българската академия на науките, както и от международни банкови институции. В програмата на конференцията с доклади се включиха представители на Икономическия университет във Варна, от Техническия университет във Варна от Русенския университет "Ангел Кънчев" и от други институции.
Поздравителен адрес до конференцията беше получен и от декана на Общоикономическия факултет проф. д-р Маргарита Атанасова, в него тя подчертава убедеността си, че конференцията ще бъде продуктивна платформа за дебат на сложни, нови и значими за икономиката на страната проблеми.
Конференцията допринася за продължаващото научно развитие на участниците и в същото време предлага идеи и решения на важни за българската икономика проблеми.
Катедрата "Икономикс" в УНСС предлага обучение по фундаментални и специални учебни дисциплини за придобиването на знания от областта на микро- и макроикономиката.