Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани разговаря с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси по време на първата му визита в Кайро след подновяване на отношенията между двете страни, предаде Франс прес.
Двамата лидери обсъдиха засилване на връзките между страните им в областта на енергетиката и земеделието, както и задълбочаване на сътрудничеството по отношение на търговския обмен, и по-специално относно потока от инвестиции от Катар към Египет.
Знак за разведряване на отношенията между двете държави бе това, че в края на март Катар обяви планове за инвестиции в размер на 4,5 милиарда евро в Египет, докато катарският гигант в  областта на въглеводородите "Катар енърджи" подписа договор о с американската компания "Ексон Мобил" за придобиване на 40-процентно участие в разработване на находище край Египет.  Стойността на сделката не бе съобщена.
Дипломатическите отношения между двете страни бяха подновени през януари миналата година след 3-годишен разрив. Това стана в рамките на помирение на Катар с четири арабски страни.
Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн сложиха край през юни 2017 г., на отношенията си с Катар, обвинен, че е прекалено близък до Иран и че подкрепя забранената в Египет организация "Мюсюлмански братя". Катар отрича тези твърдения.
Визитата на емира на Катар в Египет идва няколко дни след визитата на саудитския престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, който посети и Йордания и Турция.
По време на срещата си лидерите на Катар и Египет обсъдиха и възстановяването на ивицата Газа.