Британският премиер Борис Джонсън каза, че планира да остане на власт до средата на следващото десетилетие въпреки призивите към него да се оттегли, съобщи Ройтерс. Ако това се сбъдне, Джонсън би станал най-дълго управлявалият непрекъснато британски премиер през последните 200 години.
По-рано през този месец Джонсън оцеля при вот на доверие сред консервативните депутати, но 41 процента от колегите му в парламента гласуваха за оттеглянето му, а той самият е разследван за умишлено заблуждаване на парламента.
В петък консервативните кандидати изгубиха междинните избори в два избирателни района, които се проведоха за заместване на двама депутати от Консервативната партия, които бяха принудени да подадат оставки – единият заради присъда за сексуално нападение, а другият за гледане на порнографски материали в Камарата на общините.
Междинните избори подсказват, че популярността сред избирателите, която помогна на Джонсън да постигне голямо парламентарно мнозинство през декември 2019 г., може би се пропуква след скандала с незаконните партита, провеждани на „Даунинг стрийт“ по време на локдауните заради пандемията от КОВИД-19.
Великобритания освен това преживява най-дълбоката криза по отношение на потребителските цени от десетилетия, а инфлацията е най-висока за последните 40 години.
Бившият лидер на консервативната партия Майкъл Хауърд каза в петък, че е време Джонсън да си отиде.
Въпреки това Джонсън заяви в събота, че иска да получи трети мандат на премиерския пост и да остане на власт до средата на следващото десетилетие, което да му позволи да намали регионалните икономически неравенства и да направи промени в британската правна и имиграционна система.
„В момента активно мисля за трети мандат и за това какво може да стане тогава. Но ще обмисля отново това, когато стигна до там“, каза Джонсън пред журналисти в Руанда по време на последния ден на посещение за срещата на Общността на нациите.
Джонсън трябва да свика следващите парламентарни избори до декември 2024 г. и ще се нуждае от трета изборна победа през 2029 г. Ако е все още на поста в началото на 2031 г., той ще надмине Маргарет Тачър, която държи рекорда за най-дълго управлявал без прекъсване британски премиер от времето на лорд Ливърпул, който е бил пръв министър в периода от 1812 до 1827 г.