Протести пред щатския Капитолий на Аризона във Финикс в събота завършиха със сълзотворен газ, след като според властите демонстранти се опитали да проникнат със сила в сградата на законодателния орган, съобщи Асошиейтед прес.
Председателката на щатския сенат, републиканката Карън Фан, определи инцидента като осуетен бунт, докато участници в демонстрацията казаха, че полицията е реагирала прекомерно, без предупреждение и без причина.
Департаментът за обществена безопасност на Аризона съобщи, че щатската полиция е употребила сълзотворен газ, след като някои от група от 7-8 хиляди демонстранти се опитали да проникнат в сената.
Основната част от протестиращите били мирни, а при напрежението не са били извършени арести и няма ранени, но няколко десетки започнали да блъскат по прозорците, а един от тях се опитал да ритне плъзгаща се стъклена врата. На мястото е имало както привърженици на правото на аборт, така и противници, но повечето били привърженици.
Заради инцидента аризонските сенатори били принудени за около 20 минути да се укрият в сутерена на сградата, съобщи сенаторът от Демократическата партия Мартин Кезада.
Републиканските сенатори в Аризона въведоха през март забрана на абортите след 15-ата седмица на бременността въпреки възраженията на демократите. Законът е подобен на този в щата Мисисипи, който беше потвърден от Върховния съд в петък, което доведе до отмяна на решението по делото „Роу срещу Уейд“ отпреди половин век, което гарантира конституционното право на жените в САЩ на аборт.
Закон в Аризона, който датира още отпреди получаването на статут на щат от територията през 1912 г., забранява абортите и не е отменен официално. Затова мнозина медицински институции в щата прекратиха извършването на аборти в петък от страх от съдебно преследване.
Междувременно на митинг в западен Илинойс бившият американски президент Доналд Тръмп похвали решението на Върховния съд и го определи като „победа за Конституцията, победа за върховенството на закона и преди всичко победа за живота“, съобщи Ройтерс. Той припомни на множеството, че през 2016 г. е направил предизборно обещание да номинира съдии, „които ще защитават оригиналния смисъл на Конституцията“.