Руският президент Владимир Путин ще погледне сериозно на преговорите, само когато украинският народ отблъсне неговите сили, пише британската външна министърка Лиз Тръс в съвместна статия заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, публикувана в британския „Телеграф“.
Тръс предупреждава останалите лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, че Западът не може „да продаде Украйна“ за „бърз край“ на войната и призовава страните от Г-7 и НАТО да осигурят повече въоръжение и финансиране за Киев.
Макрон, който е говорил по телефона с Путин над 100 часа от декември насам, е обвиняван в желание Украйна да направи отстъпки, за да постигне мирно споразумение, макар че Елисейският дворец твърди, че всякакво споразумение трябва да зачита суверенитета на Украйна.
Тръс и Кулеба пишат: „За да постигнем мир и да защитим нашия начин на живот, Украйна и свободният свят трябва да останат силни и обединени. Ние трябва да игнорираме пораженческите гласове, които твърдят, че хората започват да се изморяват и които предлагат да продадат Украйна за бърз край на непрестанния ужас“.
Двамата външни министри освен това оставят да се разбере, че Обединеното кралство и САЩ трябва да имат активно участие във всякакви преговори, когато започнат. Смята се, че Тръс е обезпокоена, че споразумението от 2014 г. за спиране на войната в Донбас, което се сключи с посредничеството на Франция и Германия, предостави специален статут на сепаратистките райони в Донецка и Луганска област и практически отстъпи територия на Путин.
„Не може да има договорено уреждане, което повтаря Минското споразумение, което беше сключено за сметка на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Украйна“, пишат Тръс и Кулеба.
„Тези, които предлагат жертването на украинска земя, всъщност предлагат да се плати с украинска кръв за илюзията за мир. (Мирът) ще бъде мираж, освен ако не е съпътстван от възстановяване на украинската територия и ограничаване на империализма на Путин“, пише в статията.
Тръс и Кулеба завяват, че е необходимо през тази седмица Г-7 и НАТО да демонстрират ангажимента си към Украйна, като „увеличат и ускорят доставките си на тежко въоръжение, продължат да санкционират всички онези, които подпомагат войната на Путин и прекъснат изцяло вноса на руска енергия“.