Близо два часа продължи тази вечер концертът на група "Фондацията" в Кюстендил. Проливният дъжд преди него, който се изсипа над града, спря точно преди началото му. Концертът се състоя на централния площад "Велбъжд" и беше част от Празника на черешата. В него се включиха Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Венко Поромански и Валди Тотев.
Стотици, сред които и много деца, пяха и танцуваха с "Фондацията" и родителите си, настояваха за още и получиха две изпълнения в повече. Концертът започна с "ХХ век" и още в началото повиши напрежението сред публиката. През цялото време музикантите се шегуваха с нея, а заради дъжда на няколко пъти техниката отказа, но това не попречи на изпълнителите и публиката да се забавляват заедно.
Преди изпълнението на "Футуролог" Валди Тотев поясни, че много хора са го питали какво означава тази дума, защото я нямало в речника, но обясни, че точното й тълкуване е "врачка с диплом".
"В тази група всеки си прави каквото си иска и свири на каквото си иска. Само Венко свири единствено на барабани, но и него ще научим да свири на гайда", пошегува се Дони. Заради отказа на техниката на няколко пъти се наложи Венко Поромански да поддържа настроението на публиката с невероятните си сола на барабаните.
"Случиха ни се доста неприятности на сцената, но се получи страхотен концерт", каза Дони. Публиката пееше с изпълнителите през цялото време, след като още в началото й обещаха, че ще чуят само познати парчета. На няколко пъти дори Дони призова публиката да пее и "наум".
Концертът беше организиран от Община Кюстендил.