Стотици протестиращи се стекоха днес пред сградата на американския Върховен съд, за да осъдят съдебното решение за отмяна на датиращия от половин век прецедент по делото „Роу срещу Уейд“, който признава конституционното право на жените на аборт, предаде Ройтерс.
Пространното решение на съда, в който има консервативно мнозинство от 6 срещу 3 гласа, ще промени американския живот, тъй като половината американски щати обмислят да забранят абортите.
Консервативният върховен съдия Кларънс Томас предположи, че това произнасяне ще доведе и до преразглеждане на предишни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализирането на гей браковете в национален мащаб и обезсилване на щатски закони забраняващи хомосексуалния секс.
В множеството имаше както противници на абортите, които бяха с тениски с надписи „Аз съм от поколението „За живот“, така и защитници на правото на аборт, които скандираха „моето тяло, моят избор“.
Съдебното решение за абортите беше подкрепено и от тримата съдии, назначени от президента Доналд Тръмп. То е в разрез с общественото мнение. Миналия месец допитване на Ройтерс/Ипсос  показа, че около 71 на сто от американците, включително мнозинството демократи и републиканци, смятат, че решението за прекратяване на бременността трябва да бъде взимано от жената и нейния лекар, а не да бъде разпореждано от правителството.