Български и украински музиканти поставиха заедно тази вечер началото на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. По традиция първо прозвуча рапсодия „Вардар“. На диригентския пулт тази вечер застана маестро Микола Дядюра. Солисти на концерта са проф. Марио Хосен - цигулка, Флориан Крумпьок - пиано, Донг Сук Канг -  цигулка, и Лилия Байрова-Шулц - виолончело.
След като прозвуча „Вардар“, публиката бе поздравена от зам.-кмета на Варна Коста Базитов. Той посочи, че фестивалът, съчетаващ лятото и музиката, радва варненци вече 96 години. Освен че защитава традициите, "Варненско лято" търси нови пътища за развитие, дава възможности за изява и събира заедно български и европейски изпълнители, допълни Базитов.
Фестивалът съчетава любов и творчество, бе посланието на директора на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град Даниела Димова. Според нея "Варненско лято" и тази година отправя изключително силно послание – за обединение, мир и творчество. 
Почитателите на изкуството поздрави и артистичният директор на фестивала проф.Марио Хосен. По думите му програмата през тази година носи послание за хармония и за обща вяра в бъдещето на Европа. Ние, хората на изкуството, сме свикнали да бъдем заобиколени от приятели и съмишленици и това ще е нашето послание – за хармония и любов, за общо бъдеще, посочи Хосен.