Представители на украинската ЛГБТ общност се присъединиха днес към няколко десетки хиляди участници в гей парада във Варшава в съвместно шествие, което е знак за тяхната взаимна солидарност и противопоставянето им на руското нашествие в Украйна, предаде Франс прес.
Шествието започна с минута мълчание, посветена на жертвите на среднощната стрелба близо до гей бар в Осло, станала причина за отмяната на гей парада в норвежката столица.
„Любовта ще възтържествува, справедливостта ще възтържествува и нашата битка за равни права за всички и нашата подкрепа за ЛГБТ общността е недвусмислена и ще остане такава“, заяви норвежкият посланик във Варшава Андерс Ейде в началото  на събитието.
Море от знамена с цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и трансексуални) заля булевардите на Варшава, сред което тази година бяха и жълто-сините знамена на съседна Украйна.
Днес дефилираме с варшавския Прайд. Много сме му благодарни, благодарни сме и на полската общност, че стана домакин на киевския Прайд, заяви пред журналисти Лени Емсон, ръководител на украинския КиевПрайд, който не се проведе от съображения за сигурност. Нека напомня, каза Емсон, войната не прави разлика между хора с различна сексуална ориентация. Всички умираме по един и същи начин.
Като ЛГБТ общност в Украйна искаме да напомним на всички, ако искаме правата на общността ни да оцелеят, войната трябва да спре, каза още Емсон.
Варшавският Прайд беше организиран под патронажа на либералния кмет на полската столица Рафал Тшасковски и на него присъства еврокомисарят за равнопоставеността - малтийката Хелена Дали.