За държавните служители е нужно да се въведе изискване да имат сертификат за писмено владеене на български език, каза днес във Варна за БТА Евелина Гечева, управител на образователния портал „Академика БГ“.
Тя посочи, че причината да предлагат сертификати за държавните служители е, че много често в книжата им, а и на гишетата в институциите, могат да се видят груби правописни грешки. Полицаите също би трябвало да полагат някакви изпити, най-малкото за да пишат актове на правилен български език, допълни Гечева.  
Варна бе домакин за девети път на правописен маратон от Националната кампания „Бъди грамотен“. Организаторите от „Академика БГ“ бяха подготвили кратки тестове за всички възрастови групи, а тези, които се справяха без грешка, получаваха награди. 
Гечева посочи, че причината да предлагат сертификати за държавните служители е, че много често в книжата им, а и на гишетата в институциите, могат да се видят груби правописни грешки. Полицаите също би трябвало да полагат някакви изпити, най-малкото за да пишат актове на правилен български език, допълни Гечева. 
Тя сподели, че при срещите на екипа с по-млади хора понякога вече се налага да обясняват, че месеците и дните от седмицата не се пишат с главни букви, за разлика от правилото в английския език. Най-лошото е, че разговаряме с родители, които смятат, че българският вече не е нужен на децата, важното е да знаят английски, допълни Гечева.
Експертът посочи, че освен с пълния член, българите имат проблеми с употребата на звучни и беззвучни съгласни, както и на двойните съгласни. По думите й много често се бъркат о и у, когато са в началото на думата.
Има разлики и при грамотността на различните възрастови групи, каза още Гечева. Според нея до 4 клас децата имат желание да учат, след това обаче нещата стават все по-несериозни, а тийнейджърите спират изобщо да четат книги. Лошото е, че много от младите хора не могат да напишат елементарен текст, да изложат свързани мисли в писмен вид, каза Гечева.
Тя изрази съжаление, че не учим децата си да се гордеят с факта, че сме един от малкото народи с древна писменост. „Екипът ни не е срещу чуждоезиковото обучение, напротив, но този, който не знае майчиния си език достатъчно добре, никога няма да стане душевно богат, колкото и чужди езици да научи“, посочи Гечева.