Британският премиер Борис Джонсън зае предизвикателна позиция днес в упоритото си противопоставяне срещу разочарованите си съпартийци от Консервативната партия, след като две забележителни поражения на изборите подновиха призивите за съществени промени в посоката, в която се движи правителството, предаде Асошиейтед прес.
Джонсън отхвърли пораженията на частичните избори, произведени в четвъртък, и ги дефинира като предвидими несполуки. Той каза, че хората, които очакват от него „известна психологическа трансформация“, трябва да са наясно, че „това няма да стане“.
Министър-председателят каза за Би Би Си, че смята, че на гласоподавателите им е писнало да слушат за него и за нещата, които се твърди, че е направил не както трябва. Това, което хората искат да чуят, е какво правим за тях, каза Джонсън.
Това, което искам да направя, е да продължа с промените и реформите и подобряването на нашите системи и икономиката ни, каза Джонсън.
Въпреки наперения му тон, това е опасен момент за Джонсън, който до четвъртък ще е в чужбина – на среща на Общността на нациите в Руанда, на форума на върха на Г-7 в Германия и на среща на НАТО в Испания.
Тлеещите опасения относно етиката и преценката на Джонсън стигнаха точка на кипене заради пораженията на консерваторите на изборите в два района тази седмица. Консерваторите загубиха място в селскостопанския район Тивъртън и Хонитън в Югозападна Англия, спечелено от центристките либерал-демократи, както и място в северния град Уейкфийлд, спечелено от лейбъристите.
Резултатите бяха тревожен сигнал за мнозина в Консервативната партия, които се опасяват, че електоралният чар на Джонсън – неговата рядка способност да се харесва както на богатите традиционни консерватори, така и на бивши привърженици на лейбъристите от работническата класа, е заличен от етичните скандали и кризата с цената на живота.