С панихида започна отбелязването на 109-ата годишнина от смъртта на ген. Константин Каварналиев на паметника, издигнат на мястото, където след сражение с 14 пъти по-многоброен противник, по време на Междусъюзническата война, тогавашният полковник загива, бранейки родината си, но и цивилното население в областта. 
„В района на Дойран са водени много сражения и са паднали български, гръцки, сръбски, френски, английски, италиански и ирландски войници. Според някои оценки тук намират смъртта си около 1 200 000 души през войните на 20 в. Този паметник ни напомня за кръвопролитията, за да не ги повтаряме никога повече и да даваме нашия принос за опазване на мира в региона, както правим това от дълго време. Нашите две държави - България и Република Северна Македония, вече са съюзници в НАТО, но за да бъдем ефикасни и добри съюзници, трябва да се научим да си пазим гърбовете така, както полковник Каварналиев пазеше гърбовете на своите войници”, каза в словото си посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.
Съветникът на министъра на отбраната о.р. ген. Кольо Милев, Диан Валянов, директор на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" в МО, бриг. ген. Митко Григоров от Щаба на отбраната, военният аташе на страната ни полк. Йордан Филев и помощник военният аташе майор Диан Динев, генералният консул на страната ни в Битоля Димитър Иванов, директорът на Военния телевизионен канал (ВТК), военното аташе на България в Северна Македония, помощник главният аташе на Италия, представители на посолството на България в Северна Македония и представители на военно-патриотични организации и на българската общност в Северна Македония почетоха с едноминутно мълчание паметта на полк. Каварналиев и погребаните до него петима български войници, загинали също на това място през Първата световна война. 
"Каварналиев принадлежи към поколението български военни, което не само положи основите на българската армия, но и на онези, които лично предвождаха своите войници, обръщайки се към тях не с командата „Напред!”, а с командата „След мен!”, посочи в словото си ген. Кольо Милев. 
Венци бяха поднесени от името на министъра на отбраната, посланика на България, началника на отбраната, помощник военния аташе на Италия, генералното консулство на страната ни в Битоля, ВТК, от Директора на Дирекция Социална политика на МО, военно-патриотичните съюзи и гостите от Република Северна Македония.
Константин Каварналиев е български офицер, загинал край Дойран по време на Междусъюзническата война. През Балканската война Каварналиев е командир на пехотен полк, а през Междусъюзническата война е назначен за командир на бригада от 3-та пехотна балканска дивизия, с която се сражава в продължение на три дни, за да бъде дадена възможност на населението на Кукуш да се изтегли без жертви към Стара България. По-късно гръцката армия опожарява Кукуш и се устремява към Дойран, а боевете пламват там. Полковник Каварналиев разполага само с 3000 войници срещу 42 000 бойци на гръцка армия и самият той се включва в боя. Позицията е удържана, но той е ранен в крака, като куршумът е засегнал важна артерия. Каварналиев умира на 23 юни 1913 г. Посмъртно е произведен в генерал-майор. През 1916 година край Дойран е построен негов паметник, а около него се изгражда българско военно гробище от загинали на същото място български воини по време на Първата световна война. През 1966 година паметникът е взривен от „неизвестни лица със съмнителен морал”, както посочи в словото си посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов. Останките от взривения паметник все още стоят в близост. В продължение на 13 години Република България прави усилие за неговото възстановяване и в днешния си вид паметникът е открит на 1 август 2019 г. от тогавашните премиери на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.