Ние от „Демократична България“ категорично ще направим всичко възможно, за да се реализира още първият мандат. „Продължаваме промяната“ ще срещнат в нас много сериозен партньор. Това заяви народният представител Елисавета Белобрадова в пресклуба на БТА в Добрич.
Тя посочи, че още от миналия парламент „Демократична България“ е твърдо против „тази абсолютно безпрецедентна върволица от избори“ заради „ужасяващото усещане на хората за липса на сигурност“ и заради липсата на парламент, която означава "абсолютна липса на законодателна дейност и пълна липса на контрол на изпълнителната власт – двете основополагащи функции на Народното събрание".
По думите ѝ, най-належащи в момента са Планът за възстановяване и устойчивост, който „трябва да бъде довършен от този екип на тези министерства, защото те са започнали изработването на тези програми“, и около 20-ина закона, които трябва да минат до края на септември. „Не минат ли до края на септември, ние изпадаме в изключително критична ситуация. И проблемът тук е, че липсата на парламент може да ни постави в положение, от което много, много трудно ще излезем впоследствие“, каза още тя.
Белобрадова очаква, че зимата няма да е лека, не само заради „самопричинените ни кризи“, но и заради международната обстановка, чиито последици усещат всички държави – войната в Украйна, инфлацията, растящите цени на горивата и тока, дефицита на стоки и други. „Отново да изпаднем в безвремието на служебното правителство е нещо, което лично за мен е изключително рисковано“, каза тя.
Според народния представител, почти всички парламентарно представени партии осъзнават, че не трябва да има избори. „Демократична България“ обаче не е склонна да се коалира с ГЕРБ. „Така е честно и почтено и в това вярваме. Не съм сигурна, че ГЕРБ са готови или изобщо занапред ще бъдат някога готови, за да можем въобще да работим в каквато и да било коалиция с тях, защото и самите избиратели ни изпратиха в Народното събрание да поправим дългосрочните щети, които те нанесоха като политическа сила", обясни тя.  
„От друга страна, евроатлантическата ориентация ще става все по-важна, особено ако се стигне до предсрочни избори и когато започне да става все по-сериозно влиянието на партии, които се опитват да извадят България от позицията, в която се намира. Както каза г-н Христо Иванов, в парламента никой в момента няма план, с изключение на г-н Костадин Костадинов. Г-н Костадинов има план, но той изцяло противоречи на философията на повечето политически сили в парламента. Поради тази и много други причини разбирам изказването на г-н Бойко Борисов, но се надявам, че той има какво друго да каже за бъдещето, освен евроатлантическата си нагласа", допълни депутатът. 
Белобрадова коментира и вдигането на ветото върху преговорите на Република Северна Македония (РСМ) с Европейския съюз (ЕС). Според нея ЕС има нужда от разширяване, България има нужда да остане силен и равноправен член на Алианса, а европейското членството на РСМ е „единственият шанс ние да станем истински най-близки държави и най-близки съседи“. Затова според нея въпросът не може да бъде нито партиен, нито коалиционен.
„Дори да имахме изцяло съгласие в самата ни коалиция, щяхме да търсим подкрепа за този въпрос и извън нея. Този въпрос трябваше да мине с абсолютно единодушие, защото е абсолютно безспорно, че така нареченото френско предложение покрива всички наши изисквания“, допълни Белобрадова.
Според нея, партиите, които са гласували против предложението, нямат реални аргументи срещу него, а са го използвали за популизъм – „за да се събере вотът на хората, които не са запознати с целия процес, и да се употребят за пореден път думите „национален интерес“, каза народният представител. Тя благодари на политическите сили, които са подкрепили това „най-сетне държавническо решение“, и на изпълнителната власт, която е проправила пътя към него.  
Сред темите на пресконференцията беше и искането за връщане на хартиените бюлетини. „Връщането им е въпрос, който се повдига, защото предполага незаконни практики, обръщане на вотове, предполага завръщане на една действителност, от която малко се бяхме откъснали“, смята Белобрадова. Според нея възрастните хора, които не са гласували, са се уплашили единствено от пандемията, а не от машинния вот.
„Не съм видяла един възрастен човек, който да се е уплашил от това. Толкова им беше интересно. Всъщност възрастните хора бяха безкрайно щастливи да бъдат овластени да могат да гласуват машинно“, каза народният представител. „Едно отношение към тях, сякаш те не могат да се научат да натиснат две копчета, е обидно. Няма възрастен човек, който да не се е справил с тази машина. Факт е, че няма“, допълни тя. Белобрадова заяви, че „Демократична България“ ще продължи да работи по темата, защото „и ГЕРБ, и ДПС, и БСП са достатъчно опитни политически сили, за да си дадат ясна сметка какво означава хартиената бюлетина“.
Народният представил съобщи, че формацията ѝ е предложила отпадане на условията от параграф 17 от Закона за държавния бюджет, който задължава университетите да променят правилниците си за атестиране, преди държавата да им отпусне допълнителните 20 милиона лева. „Законът за бюджета от края на февруари да бъде основание и почва, върху която да стъпи цяла една реформа, която трябва да бъде направена внимателно, при много широк консенсус и с привличане на преподаватели“, каза тя и поднесе извинение на академичната общност.