"Усилията ми, както и тези на състава на посолството на Република България в Република Северна Македония, са насочени към създаване на условия за насърчаване на двустранния диалог и задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери. Може да звучи като клише, но съм убеден, че отварянето на двете общества, засилената комуникация на всички нива, солидарността са конкретен израз и солидна основа за добросъседските ни отношения". Това заяви посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов при откриването на конференцията „Усложнения и последици от болестта KOVID-19 при деца с муковисцидоза и деца и юноши със специални потребности в областта на аутистичния спектър. Лечение и възможни усложнения”.
Конференцията се провежда в град Дойран и на нея пулмолози от България и Република Северна Македония дискутират част от ефектите от пандемията с акцент върху децата със специални потребности. Тя е организирана от гражданско сдружение "Профико" с подкрепата на посолството на Република България в рамките на помощта за развитие, отпускана от Република България на Република Северна Македония. Целта на конференцията е да бъде споделен натрупаният опит, за да бъдат облекчени здравните последици от пандемията при децата.
През последните години България последователно подкрепя децата с проблеми в аутистичния спектър в Република Северна Македония, като финансира създаването и оборудването на три дневни центъра за деца с аутизъм в Скопие и Охрид, а предстои откриването на такъв и в Тетово. Страната ни ежегодно осигурява финансова подкрепа за терапията на 30 деца от социално слаби семейства, като общата сума на отпусната помощ за деца с аутизъм надхвърля 500 000 евро, посочи посланик Ангелов.