Фолклорното богатство на Разградския край представят самодейци от региона на празник на читалищата. Фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“ се организира за втора поредна година от Община Разград и Регионални експертно-консултативни и информационни центрове "Читалища" - Разград.
С музика, песни  и танци на откритата сцена на Ронда в Градския парк ще се изявят близо 200 изпълнители  от 21 състава от седемте общини в Разградска област. Те представят обработен български фолклор, обработен и автентичен турски фолклор, както и съвременни песни и танци. 
Поздрав към участниците отправи заместник-кметът Добрин Добрев. Той изрази признателността си към самодейците за волята, с която изпълняват своята мисия да запазват българския бит и култура. Към малките зрители на културното събитие се обърна с призив да "попиват" от родители, баби и дядовци традициите, каквито няма никъде по света, като уникалните български шевици, песни и танци. 
Част от фестивала на читалищата е и Регионалният преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица-2022”. В регионалния етап за подбор на участници за събора ще се представят над 220 самодейци от пет от седемте лудогорски общини. 
През целия ден най-любопитните посетители на фестивала ще имат възможността да се включват в демонстрационните работилнички на различните читалища, разположени до сцената. С помощта на майстори всеки може сам да изработи сувенири, накити и капански китки или да се докосне до майсторството на плетенето и апликациите с фолклорни мотиви.
Край сцената има и щандове с лакомства за децата, като единият от тях е с благотворителна цел в подкрепа на лечението на 17-годишния Мартин Христов.