Стотици жители и гости на Стара Загора посетиха изцяло обновения зоопарк. Той беше открит с  тържествен водосвет за здраве, отслужен от старозагорския митрополит Киприан. Специален поздрав към присъстващите отправиха Общинският фолклорен ансамбъл  и малките таланти от Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Център за подкрепа и личностно развитие и Воклана студия „Розов свят“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“. 
„Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият най-голям на територията на България след софийския. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“. Скоро след това ловци даряват на зоокъта две мечета от Шипченския балкан“, разказа по време на откриването Евгения Пекова.
Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида- бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2022 година в зоопарка се родиха три мечета, лама, козирогче и маймунка. А най-новият обитател е лъвицата Косара. В Старозагорския зоопарк живее и единствения за България бенгалски тигър.
„Надявам се старозагорци да харесат зоопарка и да го ползват със здраве. Пожелавам им много усмивки“, приветства присъстващите кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Ремонтът на емблематичния за Стара Загора зоокът започна през октомври 2019 година. Обновяването се извърши по „Фонд за устойчиви градове“. Ремонтните дейности включваха основен реконструкция на съществуващи клетки, както и изграждане на 45 нови помещения за отглеждане на животни, обновяване на инфраструктурата и изграждане на ново съоръжение с обучителен корпус, където ще има възможност за работа с деца и провеждане на образователни беседи.
През летните месеци работното време на зоопарка е от 8:30 до 19:30 часа, а входната такса е 2 лева за възрастни, 1 лев за всички от 7 до 18 години, а за децата до 7 години входът е свободен.