Черна гора отразява силата на преговорите и създаването на мостове, които бяха доста разрушени в предишния период, каза премиерът на Черна гора Дритан Абазович в интервю за „Евронюз Сърбия“ преди посещението си в Белград следващата седмица. 
Според Абазович „никога не сме имали по-голяма политическа стабилност и Черна гора няма да се върне към стария начин на управление“. По думите му това вече е визия за друга държава, в която всеки е важен, независимо от броя на депутатите и позицията, която заема в момента. Абазович каза, че е оптимист и има положително отношение към инициативата „Отворени Балкани.
„В смисъл на утвърдително, значи съм „за“. Обяснявам го много просто“, каза Абазович в интервюто.
Според премиера на Черна гора всеки вид регионално сътрудничество е нещо, от което се нуждаят всички страни в региона. 
„Мисля, че това ускорява процеса на присъединяване, защото Европейският съюз не желае ситуацията, която е сега, а именно, че всички страни, когато дойдат в Брюксел, говорят една срещу друга“, каза той. Абазович вижда регионалната инициатива като нещо, което може да се използва добре, ако всички са честни и ако всеки допринася за нея. 
„Не виждам сблъсък с политиката на ЕС“, посочи черногорският премиер.
Абазович заяви, че отива в Сърбия с най-добри намерения и послания, и иска отношенията между двете страни да бъдат издигнати на по-високо ниво. Той декларира, че ще се опита да намери решения на няколко горчиви проблема от предишния период. 
Що се отнася до Основното споразумение със Сръбската православна църква, черногорският премиер смята, че скоро въпросът ще бъде решен, но няма да робува на дати. 
В същото време посланикът на САЩ в Черна гора Джуди Райзинг Райнке изрази подкрепа за инициативата „Отворени Балкани“, при условие че всички страни в региона са равностойно представени в инициативата и тя е в пълно съответствие с принципите на ЕС. Това бе заявено в интервю за „Гласът на Америка“, цитирано от агенция МИНА. 
Според Райнке американската подкрепа за тази инициатива зависи от няколко условия: „И това е, че Отворените Балкани са напълно и еднакво отворени за всичките шест страни от Западните Балкани“. Според нея това ще даде шанс на страните от Западните Балкани да изградят своите икономики, да работят за установяване на норми и регулаторни принципи за свободното движение на хора, стоки и ресурси и да бъдат по-подготвени за присъединяването към ЕС. 
На въпрос дали се притеснява от подкрепата на Русия за инициативата, Райнке отговори, че за нея не е от решаващо значение кой подкрепя, а за какво става дума. 
В началото на месеца президентът на Черна гора Мило Джуканович коментира, че има причина за недоверие към това, за което трябва да служи „Отворени Балкани“, и попита защо се дублират няколко инициативи. Според Джуканович тази инициатива е възникнала в отговор на известно усещане за неефективност на политиката за разширяване от страна на редица държави и техните лидери. Той изтъкна, че "не съществуват различия между правителството, президента и парламента по отношение на стратегическата цел (на страната) и всички искаме Черна гора да стане възможно най-скоро член на ЕС.“