В Гулянци започва поредица от събития, посветени на Деня на река Дунав, който по традиция се отбелязва на 29 юни. Това съобщи за БТА Надя Любенова, главен специалист в Община Гулянци. 
Началото е поставено с инициативата "Моето приключение край Дунав". Осмокласници от Средно училище "Христо Смирненски" са направили разходка до село Загражден. На брега на Дунав те са научили как да опазват реката, срещнали са се с рибаря Борис Николов, който е разкрил част от тайните си за успешен улов.
"Най-важната мисия децата оставиха за финал - почистване на плажа и пристанището, с апел към хората: "Открийте реката, опознайте я и я пазете!", добави Любенова. Всички участници в събитието са наградени с грамоти "Приятел на Дунав", тематични торбички от Басейнова дирекция "Дунавски район" и подаръци от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Гулянци, които са съорганизатори на инициативите. 
"Моето приключение край Дунав" се провежда вече трета година, като целта е чрез конкурси и други увлекателни събития да се насърчи детската мисъл и инициативност в сферата на опазването на околната среда и природните богатства, да възпита у подрастващите обич и уважение към реката и природата", каза още Надя Любенова.