Слави Трифонов написа открито писмо в профила си във Фейсбук до Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов във връзка с днешното решение на Народното събрание за Република Северна Македония.
"С решението си за даване на зелена светлина на Северна Македония вие ясно положихте основите на една нова Евроатлантическа коалиция в България, при това безапелационно подкрепена от Франция", пише лидерът на "Има такъв народ" (ИТН). И добавя, че предстоят важни решения, свързани с управлението на България. Президентът след няколко дни ще връчи мандат на формацията, спечелила изборите - "Продължаваме Промяната“ - това е прекрасна възможност да реализирате новосформираната коалиция, ще имате огромно мнозинство, обръща се той към Петков, Борисов, Пеевски и Иванов.
"Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Демократична България“ общо ще разполагате със 176 депутати, посочва Трифонов. Логично, според него, към тях могат да бъдат прибавени и шестимата, отцепили се депутати от ИТН. Така ще имате 182 депутати, което е много повече от конституционно мнозинство, продължава лидерът на ИТН.
"Това ще ви направи спокойни за взимането на всякакви решения. Може да направите съдебна реформа, може да продължите изнасянето на оръжия за Украйна през трети страни, може спокойно да промените и законите, за да се усвоят милиардите по плана за възстановяване, може да приемете и необходимите антикризисни мерки и да направите дългоочакваните реформи", се казва в поста. Като настоящи и бъдещи членове на едни и същи европейски политически семейства, спокойно може да реализирате всички евроатлантически приоритети, част от които изброих по-горе, допълва Слави Трифонов.
"Г-н Петков, г-н Борисов, г-н Пеевски и г-н Иванов, след като дадохте зелена светлина за Северна Македония, дайте зелена светлина и за България. Постъпете мъдро и държавнически, така, както постъпихте днес", пише той. "Ако се вярва на социологическите проучвания, България няма нужда от нови избори и вие имате възможността да реализирате едно силно управление, с което да изведете държавата от политическата криза, енергийната криза и инфлацията. Бъдете първо българи и държавници, а чак след това политически противници. Желая Ви успех!", завършва текстът.