В област Плевен са определени училища - центрове, в които ще се приемат документите на ученици за участие в първия етап на класиране за гимназиите. Това съобщи за БТА Албена Тотева, началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Плевен. 
Общо 13 са училищата-центрове като три от тях са в областния град Плевен – Основно училище (ОУ) "Васил Левски", ОУ "Климент Охридски" и ОУ "Д-р Петър Берон". "На разположение на кандидат-гимназистите в тези центрове ще са технически лица, които ще помагат при попълването на заявленията и подаването им", обясни Тотева.
Има възможност за подаване на документите и самостоятелно през електронната платформа на адрес: https://infopriem.mon.bg.
"Подаването на документите за първо класиране за прием в 8 клас по профили и специалности от професии ще се извършва в периода 5 до 7 юли, включително", добави Тотева. Необходимите документи за участие в класирането са - заявление (по образец); свидетелство за завършено основно образование, когато то не е придобито в годината на кандидатстването или кандидатът е от друга област; медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, като то се изисква само за кандидатстващите за специалности от професии. Задължително ученикът трябва да бъде придружен от свой родител при подаване на документите.
Първото класиране трябва да е готово до 12 юли, а записването на учениците ще става до 15 юли. Процедурата по прием на ученици след завършено основно образование трябва да приключи до 10 септември. 
Както БТА съобщи, днес бяха обявени и резултатите от националното външно оценяване при учениците по български език и литература и математика в 7 клас. Резултатите от изпитите се обявяват само в точки и не се трансформират в оценки.
Пълната информация за кандидатстване след 7 клас е достъпна на сайта на РУО-Плевен.