Украинците, пристигащи в Полша, отново станаха повече от своите сънародници, които се връщат в родината си, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това обръща тенденция, наблюдавана от над един месец.
Вчера 27 500 души са влезли от Украйна в Полша. Границата в обратната посока са преминали 24 400 човека, съобщи днес полската гранична охрана.
Тя е регистрирала в сряда 26 300 пристигнали в Полша и 23 500 върнали се в родината си украинци - данни, сходни с тези от понеделник и вторник.
Тенденцията се обърна в момент, когато руските въоръжени сили продължават да бомбардират големите украински градове, а разрушаването на няколко големи предприятия като петролната рафинерия в Кременчук остави хиляди хора без работа, каза за АФП Наталия Панченко, ръководителката на украинската организация в Полша "Евромайдан Варшава".
В началото на руската инвазия на 24 февруари огромен брой украинци влязоха в Полша. Броят на пристигащите достигаше до 140 хиляди на ден, преди да започне да намалява. От 10 май броят на връщащите се в родината си украинци бе по-голям от този на техните сънародници, преминаващи границата в обратна посока, каза за АФП говорителката на полската гранична охрана Анна Михалска. По нейни данни едва 9 процента от украинците, влизащи в Полша, казват, че бягат от войната.