Като съкровищница България и Варна все още остават скрити за света, каза днес във Варна меценатът принц Виктор фон Изенбург, който е гост на международния музикален фестивал „Варненско лято“. Официалното откриване на форума, чийто медиен партньор е БТА, е утре във Фестивалния и конгресен център, в крайморския град.
„Варненско лято“ представя България като държава и Варна като град, в които се случват прекрасни неща, допълни фон Изенбург. Той уточни, че е довел със себе си и други гости, които са останали изключително впечатлени, пристигайки на място. Общата цел – моята и на екипа на фестивала, е да бъдем подготвени за предстоящия 100-годишен юбилей на проявата, която тази година навършва 96 години, допълни меценатът.
По думите му най-важното е „Варненско лято“ да показва възможно най-доброто от света на музиката и така да привлича значими и състоятелни гости. Може да се върви с малки стъпки, но да се постигат големи резултати, каза още аристократът-меценат.
Според него трябва да се акцентира и върху рекламата на Варна не само като фестивален център, но и като дестинация с прекрасни природни дадености. По думите на фон Изенбург е нужно да се популяризира, че градът е изключително добра локация за семейства и предлага възможности за всеки член на фамилията да намери своето приятно занимание.
Германският благороднически род Изенбург води началото си отпреди повече от 10 века. През годините неговите членове подпомагат изкуството и образованието. Принц Виктор фон Изенбург е сред съоснователите и основен спонсор на Лятната академия във Виена, където всяка година млади таланти се обучават с пълна стипендия. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика.