Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди засилване на ядрения арсенал на страната, за да бъдат съкрушени "враждебните сили". Това стана на ключова среща, на която военни лидери възложиха неназовани нови оперативни задължения на подразделенията, разположени на първа линия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.
Националният комитет за отбрана на управляващата Корейска трудова партия прие "важен военен план за действие", касаещ задълженията на военните на първа линия, и реши да укрепи допълнително ядрения арсенал на страната. 
Затворената комунистическа държава не даде допълнителни сведения за новите оперативни задължения. Според анализатори обаче е възможно Северна Корея да планира разполагането на ядрени оръжия, насочени към Юга, по протежение на напрегната обща граница.
Докато вниманието на международната общност до голяма степен е насочено към стремежа на КНДР да се сдобие с балистични ракети, които могат да пренасят ядрени глави и да достигнат до континенталната част САЩ, тя разработва и ракети с малък обсег, за да бъдат насочени срещу Южна Корея, отбелязва АП. Експерти казват, че реториката около тези ракети показва, че има заплаха за активното им използване при война, за да се компенсира предимството на по-силните конвенционални сили на САЩ и Южна Корея.
Около 28 500 американски войници са разположени от южната страна на границата на полуострова, за да възпрат евентуална агресия на Севера.
Съобщението на КЦТА, публикувано днес след приключилото вчера тридневно военно заседание, не съдържа никакви директни критики към Вашингтон или Сеул на фона на продължителната безизходица в ядрените преговори, отбелязва АП.
Някои анализатори допускат, че е възможно Пхенян да планира да разположи тактически ядрени оръжия във фронтовите артилерийски части - нещо, което би изисквало промени в командването и контрола, тъй като досега с ядрените оръжия на страната боравеха стратегическите сили на армията.
Южна Корея следи внимателно ситуацията, каза говорител на правителството в Сеул.