Първото издание на фестивала „Еньовденска магия“ ще премине под мотото „Да спасим Перперикон“, каза за БТА проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на археологическия комплекс от 20 години насам.
Решението на организаторите за въпросното мото е заради събитията в страната и спряно от Министерството на културата финансиране на Скалния град на траките, посочи той. По темата за финансирането, проф. Овчаров даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА по-рано през деня. 
„Има моменти, когато не трябва да се делим. Този е точно такъв. Често чувам, че темата "Туризъм" била моя лична тема!? Не, темата туризъм е начин на живот на хиляди хора в този град!“,  коментира за БТА лицензираният екскурзовод от Кърджали Георги Кючуков. „За Перперикон се говори, защото от 2001 г. проучванията са целево финансирани. Тази година трябва да се преборим за това финансиране. Ще го направим!“, каза още той.
Фестивалът „Еньовденска магия“ се провежда за първи път. Той е част от културния календар на община Кърджали. Дело е на община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности. Ще започне в 18,00 часа на 25 юни, в подножието на Перперикон.