Доверието на германския бизнес в перспективите пред икономиката на страната се е понижило повече от очакваното през юни, показват данните от проучване на института "Ифо" (Ifo), цитирани от Ройтерс. 
Индексът за бизнес доверието в Германия се е понижил до 92,3 пункта през този месец спрямо 93,0 пункта през май. Очакваше се той да падне само до 92,9 пункта през юни, отбелязват от "Ифо".  
Фирмите във Федералната република по-скоро не са доволни от текущото състояние на бизнеса си. Те остават песимистично настроени относно перспективите за икономическото развитие, показват данните на базирания в Мюнхен институт.  
Индексът за оценка на бизнес средата в Германия се е понижил до 99,3 пункта при 99,6 пункта през предходния месец. 
"Заплахата от недостиг на природен газ предизвиква най-сериозни притеснения за състоянието на германската икономика", коментира директорът на "Ифо" Клеменс Фуест.
Индексът за оценка на бъдещата бизнес среда в Германия през юни е паднал до 85,8 пункта при 86,9 пункта през май. 
Икономисти прогнозираха, че този индекс ще се повиши до 87,4 пункта през този месец, но очакванията на фирмите за бъдещето на бизнес средата в Германия остават мрачни на фона на покачващите се цени на енергийните продукти и заплахата от недостиг на природен газ, отчитат от "Ифо".