От „Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ направиха първите коментари на решението на парламента, с което депутатите дадоха мандат на правителството в оставка да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за Република Северна Македония, при определени условия. "За" проекторешението, внесено от Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ), гласуваха 170 народни представители, 37 бяха „против“ и 21 – „въздържали се“.
Това е постижение за българската дипломация, смята Христо Иванов 
„Това предложение се базира на работата на българската дипломация, текстът беше съгласуван с МВнР“, каза в кулоарите на парламента Христо Иванов. Той определи решението като постижение за българската дипломация, както и за няколко български правителства. 
„България наистина добре защитава своя интерес. Ние трябва добре да използваме инструментите, които ни дава ЕС“, смята Иванов. Той посочи, че оттук нататък България и  Република Северна Македония трябва да развиват единствено приятелство и добросъседство.
Правителството саботираше стартирането на преговорния процес, заяви Мустафа Карадайъ 
От ДПС обвиниха кабинета в саботаж по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка. „Това правителство до последния възможен момент саботираше стартирането на преговорния процес за членство в ЕС на Република Северна Македония. Видя се, че дори внесената от Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, от 16 до 22 юни не можа да намери решение в правителството на България, за да внесе то предложение в Народното събрание, по което парламентът да се произнесе, каквато е нормалната процедура“, смята председателят на партията Мустафа Карадайъ. 
Той определи правителството в оставка като „функция на задкулисието“ и припомни, че веднага след гласуването на вота на недоверие към кабинета, от ДПС са внесли свое проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала.
Тошко Йорданов: Бяхме прави за натиска, това е национално предателство 
„От четири месеца предупреждаваме публично, че Кирил Петков върви срещу коалиционното споразумение и го нарушава. Обяснявахме, че ако това продължи, ще бъде принудени да напуснем тази коалиция. Всичко, което казахме за това, че Кирил Петков през цялото време работи, за да бъде заобиколена официалната позиция на България, която до днес беше друга, се случи. Всичко се оказа вярно – за френски натиск, за поети ангажименти“, бе коментарът на Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“. 
„Делян Пеевски, до него Христо Иванов, до него Бойко Борисов и до него Кирил Петков, заедно гласуваха нещо, което е национално предателство спрямо интересите на страната. Имаме си нова коалиция“, смята той.