Повече от 350 изпълнители от цялата страна ще се представят в Петия национален фолклорен събор „Леденика“, който се открива утре край едноименната пещера във Врачанския балкан, съобщиха от общинския пресцентър.
Съборът е ежегоден и се организира от община Враца. Първият ден на събора започва с концерт на самодейни фолклорни състави от 9:30 часа на фестивалните сцени. Официалното откриване на фестивала е от 11:45 часа, а след него е концертът на народната певица Радостина Паньова.
Програмата на 25 юни продължава с изпълненията на самодейните състави и конкурс за автентична народна носия. От 16:00 часа започват народни борби, а след тях е традиционното вече надиграване на групи за стилизирани фолклорни танци, в което се очаква да участват повече от 200 танцьори, допълват организаторите. След концерта на народните певци Юри Крумов и Светлин Миланов първата вечер на събора ще завърши с кукерски игри и нестинарски танц.
Вторият ден на събора - 26 юни, ще започне с фолклорния състав на Тараклия (Молдова), като бесарабските българи ще покажат ревниво пазени през столетията песни и танци, наследени от предците им. След тях Валя Балканска, Петър Янев и гайдарски състав „Еподай“ ще дадат началото на най-важното събитие – Северняшката сватба. Млада двойка ще даде брачни обещания, следвайки автентичния обряд. За доброто настроение на гостите сватбеното веселие ще се погрижат Димитър Аргиров, Цветелина и оркестър „Виво Монтана“. 
Базар на традиционни храни и занаятчийски произведения ще съпътства и двата дни на събора. Община Враца е осигурила за посетителите безплатен транспорт. На 25 юни автобусите ще тръгват на кръгъл час от площад „Македония“ от 07:00 часа до 21:00 часа до местността „Леденика“. В обратна посока транспортът също е на всеки кръгъл час, като последният автобус ще отпътува в 23:00 часа.
На 26 юни разписанието е същото, но последният курс към пещерата „Леденика“ ще бъде в 12:00 часа. В обратна посока последният автобус е в 16:00 часа.