Утре, 25 юни, от 14:00 до 17:00 часа, големият театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще представи на семинар тенденциите в съвременния мюзикъл, новите посоки е режисурата, драматургията и актьорската игра в модерния музикален театър, напомниха от екипа на Музикален театър "Стефан Македонски".
Както БТА вече съобщи, семинарът ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива тази вечер от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“.
Небойша Брадич е познат на българската публика с постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър. Театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла ще бъде представено в последната вечер на Софийския фестивал на музикалния театър - на 17 юли от 20:00 часа, на сцена Парк Военна академия.  
Вторият семинар на Софийския фестивал на музикалния театър е на Олга Панго - най-значимия театрален и балетен хореограф в Северна Македония, носител на десетки национални и международни награди. Тя ще говори за тенденциите на съвременния танц в класическият балет. На 8 юли от 15:00 до 18:00 часа ще разкаже за опита си при градиране на хореографията в мюзикълите и за необходимостта от нови движения в  съвременните балетни и танцови спектакли.
Същият ден от 21:00 часа на фестивалната сцена в Парк Военна академия ще бъде показан балетният спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго. 
Небойша Брадич е един от най-добрите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли.  Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри: Националния театър на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Брадич е бивш министър на културата на Сърбия (2008 - 2011 г). В момента е главен редактор на Културната програма на Сръбската национална телевизия.
Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005 г. се дипломира  с  магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина. Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.
И двата семинара са безплатни и се провеждат в сградата на Музикалния театър след предварително записване на имейл: [email protected]
Софийският фестивал на музикалния театър (24 юни – 17 юли) се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития. Спектаклите са с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски“. Билетите за спектаклите са в продажба на сайта и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото билети се продават и на каса на входа на Военната академия.  (ПВ)