Писателят Михаил Михайлов ще отдели 10 процента от наградата си от конкурса за неиздаван роман „Приз „Орфей“ за наградния фонд на следващо издание на конкурса. Така той се надява да започне традиция, в която всеки лауреат да отстъпва част от паричната сума в подкрепа на инициативата на Стоил Рошкев. Това съобщи Михайлов в БТА по време на официалното му награждаване като първи победител в „Приз „Орфей“.
„Искам да предложа на всички следващи номинирани да отделяме по 10 процента от тази награда да се връща в наградния фонд. Развълнуван съм за наградата, благодаря за това, че журито не се е повлякло по имена, а е съдило честно и откровено“, коментира Михаил Михайлов, който получи отличието с романа си „Перфидни илюзии“.
„Ние гледахме не само името на автора, но и качеството на текста. Същевременно, въпреки че името на лауреата не е спрягано в периодиката, неговите книги са много популярни извън България. Дори една от тях е задължителна за изучаване в Намибия. Романът, който сега ще наградим, е откровен, човечен и енергичен. Това е книга, която ще изчетете на един дъх. Главният герой е идеалист, разобличаващ покварата на изцяло пропитата вече от човешки грешки и корупция система. Но и същевременно е и самоиронично вглеждащ се в собствените си минуси“, каза по време на събитието писателят и журналист Стоил Рошкев, който е учредител на „Приз „Орфей“.
„Романът на Михаил Михайлов е почти автобиографичен, ако не и съвсем. Той е едно неочаквано и силно доказателство, че и личната история, разказана без претенции, може да се превърне в силно свидетелство за състоянието на социума. Ако не искаме да говорим за нацията направо. Този роман говори с онази първична искреност на нашите първи автобиографисти“, каза и председателят на журито проф. Симеон Янев.
Над 100 романа са участвали в „Приз „Орфей“, като са оценявани още от Рошкев, Румен Леонидов и Нора Стоичкова.