Имаме нова коалиция - "Продължаваме промяната", ГЕРБ, "Демократична България" (ДБ) и ДПС. Това заяви във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов във връзка с решението на парламента за Република Северна Македония (РСМ).
 
"Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера, за Кирил Петков от "Продължаваме промяната" и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът "ГЕРБ и ДПС" трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България", пише той. И добавя, че Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов "са прегърнати". "Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция", смята Трифонов.
 
"И човешките права на българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите - това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо", коментира още той.
 
Трифонов посочва още, че темата е била "червена линия" за БСП, но при гласуването на предложението за РСМ те са се въздържали. "Червената линия" или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор", обръща се той към лидера на социалистите.
 
Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия, реши Народното събрание с одобрения проект на решение, внесен от Христо Иванов, председател на ПГ ДБ. При гласуването ИТН бяха против, а председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов изчете мнението на Слави Трифонов, което беше публикувано във фейсбук.