Високопоставен член на руската администрация в украинската Херсонска област е загинал днес в предполагаем бомбен атентат. Това потвърди за Ройтерс заместник-началникът на окупационната администрация.
Според него Дмитрий Савлученко, шеф на департамента за семействата, младежта и спорта в инсталираната от Москва областна военно-цивилна власт, е загинал от бомба.
Преди това ТАСС съобщи за два обгорели автомобила в двор на къща в град Херсон, където е станала експлозията, и че прозорците на една четириетажна сграда са изпочупени. Съветник на украинския губернатор на Херсонската област написа в украинската социална мрежа "Суспилне", че това покушение е "успешно дело на партизани", насочвани от украинските въоръжени сили.
Според източник на ТАСС взривното устройство с 200-300 грама тротилов еквивалент е било поставено под седалката на шофьора. А по думите на началника на окупационната администрация Владимир Салдо нивото на терористичната заплаха в Херсонската област "остава високо и даже много високо".
През първите седмици, след като руските сили превзеха областта, там имаше протести, но те бяха потушени. Оттогава от областта постъпват непроверени сведения за партизански акции срещу подкрепяните от Русия органи на властта. На 18 юни украински медии съобщиха, че в бомбен атентат е бил ранен директор на местен затвор, присъединил се към окупаторите. Два дни по-късно украинската армия съобщи, че двама руски войници са били убити и един - ранен, след като въоръжен мъж открил огън срещу крайбрежно кафене в Херсон, припомни Ройтерс.