Медиите се хранят със съдържание, създадено от публиката. Това каза проф. Хюсеин Амин, директор на Центъра за телевизия и дигитална журналистика към Американския университет в Кайро по време на 29-ата годишна конференция на COPEAM (Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион). Дигитализацията и социалните мрежи позволяват на почти всички потребители да имат достъп до информация, коментира той. И добави, че отново заради технологичното развитие аудиторията се превръща едновременно в зрител, в създател и в разпространител на съдържание. 
От голямо значение е проверяването на достоверността на фактите, това, с което медиите и по-конкретно обществените оператори допринасят, са по-широкият поглед и контекстът на показаните факти, каза още професорът. Амин даде пример в тази връзка с кадрите, публикувани в социалните мрежи и медиите във връзка с конфликта в Украйна. Той припомни, че в началото на войната президентът Володимир Зеленски е използвал мобилен телефон и социални мрежи, за да изрази своята позиция. Същите съобщения по-късно са публикувани и от медиите. „Но те добавиха анализ и допълнителни кадри, събрани от украински граждани по улиците. Медиите представиха анализи, от които хората имат нужда, за да разберат по-голямата картина“, добави проф. Амин.
Директорът на центъра за телевизия и дигитална журналистика от Кайро коментира и ключовата роля на обществените медии в разпространението на идеи като равни права за всички хора, независимо от националната им принадлежност. Медиите имат способността да разрешават конфликти преди достигането на връхна точка и трябва да имат принос към установяването на мир, добави Амин.
29-ата конференция на COPEAM, домакинствана от БНТ, разглежда темата "Медиите и глобалната нестабилност: как допринасят за мира". Събитието бе открито от Антон Андонов, член на управителния съвет на Българската национална телевизия. Той прочете приветствените слова на генералния директор на медията-домакин Емил Кошлуков. „Искам да изразя удовлетворението си от темата на конференцията днес. Настъпващите кризи, причинени от пандемията от КОВИД, от военния конфликт в Украйна, остро и категорично поставиха на преден план въпроса за мисията и обществения дълг на медиите във времена на глобална нестабилност, както и за начините, по които медиите могат да допринесат за стабилизацията“, гласи част от прочетеното слово на Кошлуков.  „Ние имаме силата да влияем на нашата публика – гражданите – да се поучат от миналото, да продължат напред, изградят диалог и да живеят в мир“, добави и президентът на COPEAM Роберт Швеб.
В конференцията участваха още Адриен ван Хетерен - член на международния борд на Institute for war & peace reporting (IWPR - Институт за военни и мирни репортажи), Великобритания, Никола Боасе - ръководител "Комуникации и международни отношения“ на фондация Hirondelle (Ирондел), Швейцария, Ирина Недева - президент на Асоциацията на европейските журналисти у нас, и Моханед Арабиат- президент на неправителствената организация Generations for peace (Поколения за мир), Йордания.
COPEAM (Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион) е основана през 1996 г. по инициатива на RAI. При създаването си организацията включва големи обществени, частни и институционални играчи в аудио-визуалния сектор и освен стимулиране на диалога и културната интеграция в Средиземноморския регион си поставя за цел обединяване на ресурсите на партньорските организации за създаване на радио и телевизионна продукция.
Членове на организацията са обществени радио и телевизионни оператори, професионални и културни организации, университети и други от 26 държави от Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Асоциирани членове и партньори на COPEAM са EBU (Европейски съюз на обществените радио-телевизионни оператори) и CIRCOM (асоциация на регионални обществени телевизии), в които БНТ членува.