След две години прекъсване заради пандемичната обстановка единственият по рода си обичай в България "Калиница" се проведе в Асеновград. В него се включиха 105 момиченца на възраст от три до седем години. Това каза Николета Костадинова, уредник в Етнографската къща в града. По думите ѝ участничките са от цялата страна, има и върнали се от чужбина специално за празника.
Обичаят започна в Етнографската къща, където на ритуалното наричане за бъдещия им живот и за добър късмет калиничките получиха нишаните си (гривни, гердани, пръстени, диадеми), оставени снощи да престоят в "мълчана" вода под звездите. След това момиченцата и близките им присъстваха на празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“. Отец Йордан даде причастие на кръстените калинички.
С празнично шествие участничките в обичая се придвижиха до Градския парк до паметника на цар Иван Асен II, където получиха грамоти. Всички калинички минаха за здраве под магичния Еньов венец.
Легендата за началото на обичая гласи, че по време на една гръцка сватба на булка Калица, което идва от гръцкото "калос" - хубава, нашественици дошли да опожарят Станимъка, разказа Костадинова. По думите ѝ тогава гърците са се скрили в параклиса "Въведение на Света Богородица", където се провеждала женитбата. Оттогава всяка година на Еньовден се прави възстановка на тази сватба. Празникът се свързва с Бога Слънце и се смята, че днес слънцето трепти, разказа уредничката на Етнографската къща и допълни, че калиничките са слънчови невести, които символно се венчават със Слънцето. 
Момичето може да бъде калиничка само три пъти. В миналото през първите две години майката на калиничката раздавала нещо сладко, най-често сутляш, а на третата се гощавали с постен гювеч, който бил основно ястие във всяка една сватба, каза Костадинова. По думите ѝ един от най-впечатляващите празници е бил през 2016 година, когато в обичая са участвали 500 момичета.