Голямата юбилейна експозиция в чест на 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора ще продължи до 10 октомври, съобщи за БТА директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов. Той посочи, че министерството на културата е дало разрешение за удължаване срока на изложбата, поради огромния интерес към нея и желанието на българите в чужбина да им бъде предоставена възможност да я видят през месеците на своя отпуск, когато пребивават в България.
Изложбата беше открита на 1 февруари,  в деня, в който се отбелязва рождението на Владимир Димитров – Майстора. Тя включва около 350 творби на Майстора от фонда на галерията в Кюстендил, сред които 50 реставрирани творби на големия художник и около 15 досега непоказвани негови произведения. Специално за експозицията три четвърти от изложбените зали бяха затъмнени, за да бъдат запазени от UV-лъчите произведенията на художника,  голяма част от които са на хартиен носител.  
Господинов посочи, че до края на месеца продължава и деветият студентски пленер "В духа на Майстора", в който участват 18 студенти от Националната художествена академия (НХА), от специалностите - "Живопис", "Скулптура" и "Изкуствознание". Студентите участват в проект, предвиждащ възстановяването на района, известен като "Гъбката" в лесопарк "Хисарлъка". Идеята е районът да се превърне в галерия на открито, като там се експонират творби на студенти от предишните пленери, които сега са във фонда на галерията.
"Проектът е различен от предишни години, обществен и социален. Появиха се и спонсори, които дадоха средства за материали. Когато се прави нещо хубаво и интересно, винаги има такива, които помагат финансово за общественото начинание", каза Господинов. Предвижда се в края на месеца там да бъде открита и изложбата от пленера с всички участници.