Пешеходната зона в Шумен и Паметникът “Създатели на българската държава”, заедно с пешеходния подход към него, участват в изложбата “Тоталпроект. Непознатата архитектурна модерност”. Експозицията може да бъде разгледана от 29 юни до 21 август в галерията “Бял куб” на най-новото мултифункционално арт пространство на София, съобщават организаторите й.
За изложбата арх. Лиляна Тодорова и колегите й от “Ново архитектурно наследство” правят архивно проучване, анализ и представяне на най-характерните архитектурни решения и детайли на Паметника “Създатели на българската държава” на Шуменското плато и пешеходната зона в областния град.  Проучването стъпва на информация, предоставена от Община Шумен, Държавна агенция „Архиви“, Информационния център към Паметник “Създатели на българската държава” и др.
В изложбата ще бъдат показани още архитектурата на град Лозница, „Зона Б5“ в столицата, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец и летището в Русе.
Основната цел на експозицията, с куратори арх. Анета Василева, арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова, е да представи чрез шест различни по типология и местоположение сгради и пространства българската архитектура след Втората световна война. Разгледана е цялостната концептуална свързаност в модерната архитектура и свързаността на всички нива на архитектурния продукт - от градоустройство, през пространство и конструкция до детайл и дизайн.
Официалното откриване на изложбата е на 29 юни, от 19:00 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Предвидени са поредица от съпътстващи събития и дискусии, както и вечер, посветена на пешеходната зона на Шумен, на нейните архитекти-проектанти, на Паметника “Създатели на българската държава”.
Изложбата “Тоталпроект. Непознатата архитектурна модерност” е копродукция на Фондация “Ново архитектурно наследство” и “Топлоцентрала”. Реализира се с финансовата подкрепа на Министерството на културата, във връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз. Проектът е посветен на необходимостта от оценка и развитие на споделеното ни европейско архитектурно наследство и цели да покаже още една от възможните перспективи към европейската архитектура на ХХ век.