Официални представители на Румъния нарекоха „историческо“ решението на Европейския съвет да предостави официален статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова, съобщава агенция Аджерпрес.
Румънският премиер Николае Чука приветства „историческото“ решение на Европейския съвет и подчерта, че Румъния ще бъде редом до гражданите на Украйна, Република Молдова и Грузия по европейския им път.
Европейският съвет реши да признае европейската перспектива на Грузия, но не предостави на страната статут на кандидат за членство, напомня Аджерпрес.
Президентът Клаус Йоханис също определи деня като "исторически" и посочи, че е направена „голяма стъпка“ с предоставянето на официален статут на кандидати за членство на Република Молдова и Украйна. По думите му политиката на разширяване е получила нов тласък.
Йоханис изрази очакване Украйна, Молдова и Грузия да започнат да работят много сериозно, за да приложат на практика необходимите реформи, процедури и проекти, за да бъде направена следващата стъпка. 
"Има реформи, има институционални реформи, има цели законодателства, които трябва да бъдат подобрени, така че има много работа за вършене. От Румъния Молдова ще получи цялата помощ, от която се нуждае“, каза Йоханис.