Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова поздрави магистър-фармацевтите в България по случай Еньовден. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
"По стара българска традиция на тази дата почитаме лечебните свойства на билките и свързаните с тях ритуали и магии за здраве. Въпреки очарованието на народните вярвания обаче, като една от вас знам, че в своята работа съвременните български фармацевти никога не сме се осланяли на поверия. Нашата сила е в знанията, професионализма и вярата в науката, която носим в сърцата си. Те ни помагат да се справяме с всяко предизвикателство и да не спираме да се учим през целия си живот. Даваха сили на много от нас и в най-трудните моменти на пандемията от COVID-19, която все още не е отминала", се посочва в поздравлението на министър Сербезова. 
В него министър Сербезова изразява респект пред куража и себеотрицанието, с които те са рискували живота си в началото на ковид пандемията, отзовавайки се на всеки гражданин, потърсил лечение, консултация или подкрепа. "Първите отговори, първите решения – те се очакваха от вас и от лекарите. И точно тогава, в началото, чрез професионалните си действия вие увеличихте ефективността на системите при наличието на ограничени ресурси и намалена достъпност до медицински грижи. По-късно именно фармацевтичната наука намери пътя за преодоляване на най-тежките етапи от тази криза. Благодарение на ваксините, светът успя да „поеме въздух“ и до голяма степен да се върне към обичайния си ритъм на живот, много по-подготвен и уверен от преди", се допълва в поздравлението.
Българският фармацевт е не просто дипломиран експерт, а човек, посветил се на най-висшата цел – да помага на хората, независимо от саможертвата, допълва още министър Сербезова и изразява оптимизма си, че с малките крачки, които всеки от нас прави ежедневно на работното си място, ще осигурим и най-доброто бъдеще за фармацията в България.
Министър Сербезова благодари на магистър-фармацевтите за това, че заедно са успели да ускорят процеса по внедряване на електронното здравеопазване в България. "Горда съм, че общите ни усилия доведоха до въвеждането на електронната рецепта у нас. По този начин, в разгара на пандемията, създадохме едно от най-важните условия за ограничаване риска от контактите по оста „лекар-пациент-аптека“", добавя тя. "Без колебание заявявам волята и готовността си да работим и занапред, рамо до рамо, в името на общественото здраве", допълва министър Сербезова.